Ministři nominovaní za zelené hrozí odchodem z vlády

Krátkodobá opatření proti krizi vyvolala napětí ve vládě. Kabinet totiž přes odpor ministrů ze Strany zelených schválil 38 bodů těchto opatření. Zelení proto začali řešit, jestli mají jimi nominovaní ministři, životního prostředí Jan Dusík a pro lidská práva Michael Kocáb, vládu opustit.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda Strany zelených Ondřej Liška

Předseda Strany zelených Ondřej Liška | Foto: Tomáš Adamec

Vláda mezi 38 opatření, která mají pomoci zemi z krize, zařadila dostavbu jaderné elektrárny Temelín, výstavbu jezů na Labi nebo rekonstrukci elektrárny Prunéřov. Předseda Strany zelených Ondřej Liška označil rozhodnutí kabinetu za vítězství průmyslové lobby.

"To, co vláda udělala, není z našeho pohledu nic jiného než, že ukázala svou slabost. Že si nechala průmyslovými lobby vnutit projekty, které by v žádné jiné vládě dříve neprošly," řekl Liška Radiožurnálu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O případném odchodu ministrů za Stranu zelených z vlády mluvil na Rádiu Česko místopředseda Strany zelených a zároveň náměstek ministra životního prostředí František Pelc.

"My proto zcela podporujeme své ministry, kteří některé z úkolů, které vládě byly vnuceny, prostě odmítají plnit," dodal.

"Jsou dva vládní dokumenty, které se týkají ekonomické krize. Zatímco ten opravdu vládní dokument včera vláda schválila a já jsem s ním problém neměl, ten dokument tripartity problematický je. Podstatou problému je, že bude probíhat nějaký povolovací proces z hlediska životního prostředí a v tomto dokumentu je to nastaveno tak, že by tyto projekty měly dostat zelenou a měly by být dopředu schváleny. S tím mám problém z hlediska kompetence ministra. Předjímalo by to zákonný proces. V tomto smyslu jsem i informoval premiéra, moje ministerstvo bude postupovat v souladu se zákonem," vysvětlil ministr životního prostředí Jan Dusík.

Přehrát

00:00 / 00:00

O svém případném odchodu z vlády mluvil na Radiožurnálu ministr životního prostředí Jan Dusík, nominovaný za Stranu zelených. Situaci zhodnotil analytik České televize Jindřich Šídlo.

Podle Lišky je například zcela absurdní, aby v době, kdy se na Ostravsku lidé dusí otřesným vzduchem, vláda zakázala ministru životního prostředí předložit zákon o ochraně ovzduší, který má tuto situaci pro lidi zlepšit.

"Stejně tak se mezi tyto projekty dostala celá řada kontroverzních projektů, jako například jezy na Labi, které jdou do miliard korun a o jejichž smyslu lze velmi dobře pochybovat a také se pochybuje," uvedl předseda Strany zelených Ondřej Liška.

Zelení se proto podle Lišky v tomto týdnu rozhodnou, jestli za stávající situace má smysl, aby jimi nominovaní ministři ve vládě zůstali.

Vláda neustupuje lobbistům, brání se premiér

Premiér Jan Fischer krátkodobá opatření proti krizi minulý týden dohodl s tripartitou. Ustupování průmyslové lobby, o kterém hovoří zelení, odmítl.

"Myslím si, že vláda neustupuje žádné průmyslové lobby. Toto není výsledek jednání s průmyslovými lobbisty, toto je výsledek jednání se sociálními partnery, kteří jsou legitimními účastníky a členy Rady hospodářské a sociální dohody," zdůraznil premiér.

Těžko lze podle něj za průmyslové lobbisty považovat odboráře. "Ale myslím si, že ani ne zaměstnavatele. Čili to není tento případ, to je skutečně výsledek jednání tohoto orgánu," uvedl premiér.

"Poslední procesy, které ve vládě nastaly, naznačují, že lobisté, ať už jsou průmysloví, energetičtí nebo stavební, si vytvářejí prostor, aby prosadili projekty, které jsou ekonomicky, ekologicky, ale i legislativně velmi problematické. Lobisté využívají toho, že tato vláda je úřednická, ale tak trochu také politická. Já osobně jsem se na ministerstvu nicméně nesetkal," reagoval místopředseda Strany zelených a zároveň náměstek ministra životního prostředí František Pelc.

"Hospodářská krize odezní v horizontu několika měsíců. Lze tak považovat za východisko z krize například stavbu obřího jezu, která bude dokončena v horizontu několika let, která se podobá monstrózním stavbám 580. let minulého století a to je nedůstojné," dodal Pelc.

Podle něj jsou ale ministři nominovaní za Zelené výrazně autonomní osobnosti a samozřejmě záleží na jejich uvážení, jak se zachovají. "Jak oba pány ale znám, budou své kroky konzultovat s vedením Strany zelených," zdůraznil místopředseda Strany zelených František Pelc.

"Plně respektuji, že jsem vyslancem Strany zelených ve vládě a pokud si strana nadále nebude přát účast na vládě, jsem připraven podat demisi. Na druhou stranu máme několik měsíců před volbami, vláda musí nějak pokračovat a je možné, že opatření, která by byla přijata bez účasti Strany zelených by byla ještě kontroverznější. Je to tedy dvojsečné," řekl ministr životního prostředí Jan Dusík.

Renáta Prátová, Tomáš Pavlíček, Katarína Brezovská, Veronika Sedláčková, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme