Ředitel Archivu bezpečnostních složek škodil, říká Šustrová

Prozatimní ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů Zdeněk Hazdra, který je ve funkci od 12. května, odvolal z vedení Archivu bezpečnostních složek Ladislava Bukovszkého. A to i přesto, že Rada ústavu s odvoláním nesouhlasila.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zdeněk Hazdra.jpg

Zdeněk Hazdra.jpg | Zdroj: ČTK

Zdůvodnil to tím, že Bukovszký nechal zveřejnit materiály vojenské kontrarozvědky, nezajistil fungování digitálního archivu, a tím, že byly v archivu dlouhodobě poškozovány archiválie.

Radní ale z velké části chtěli, aby o tom rozhodl až nově zvolený ředitel ústavu. Místopředseda Rady Patrik Benda chce proto také navrhnout odvolání Zdeňka Hazdry. Jiná členka rady, novinářka Petruška Šustrová, však s odvoláním souhlasí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Petruška Šustrová mluvila o odvolání Ladislava Bukovszkého

„Mám vyjádření vedoucího archivu Akademie věd Jana Bílka, jemuž docent Stehlík jménem rady předložil k posouzení výhrady k činnosti pana Bukovszkého. Ve vyjádření se píše, že se dopustil pochybení odborných, manažerských a etických a ze všech by mohly být vyvozeny právní důsledky proti Archivu bezpečnostních složek,“ vysvětlila svůj souhlas s odvoláním Petruška Šustrová.

Podle ní měl být Bukovszký odvolán už dávno, protože prý věci škodil.

„Mám seznam asi pěti konkrétních věcí, kdy se ztratily části svazků. Dokonce ve vyšetřovacím spisu z Ústí se jeden z pěti svazků nevrátil z digitalizace. Na toto byl pan Bukovszký opakovaně upozorňován, na což existují úřední dopisy. On přitom reagoval velmi liknavě nebo vůbec,“ pokračovala Šustrová.

Šustrová: Benda za vším vidí politický boj

Její kolega radní Patrik Benda však tvrdí, že se žádné důležité dokumenty neztratily. Říká, že se vede účelová kampaň namířená nejen proti řediteli archivu, ale i proti digitalizaci archivních materiálů, kterou přitom ukládá zákon.

„Zákon ale ukládá, aby ústav digitalizoval materiály, které získá. Jenže on žádné nezískává a digitalizuje materiály, které jsou v archivu. Pan Benda považuje všechno za nějaký politický boj, ale tady jde o záležitost čistě věcnou. Proti řediteli Hazdrovi není žádná jiná výhrada než ta, že se chová jako ředitel, a tudíž odvolává pracovníka, o kterém si myslí, že by měl být odvolán,“ myslí si členka rady.

Benda také označil za lživé informace Lidových novin o poškozeném svazku věnovaného Janu Palachovi, z něhož údajně část zmizela.

„O tomto svazku mám stejnou informaci jako autor článku. Jde o dopis vedoucího oddělení pana Slavíčka řediteli archivu, že se svazek vrátil poškozený a chybí v něm nejméně jeden list. Proč to pan Benda zpochybňuje, tomu bohužel nerozumím. Podle mě čerpá informace, které mu někdo řekl a svazek stejně jako já neviděl,“ dodala Šustrová.

Martina Mašková, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme