Zachariáš se sešel s rektorem Západočeské univerzity. Výsledek neprozradili

Výsledek mimosoudního jednání mezi vedením Západočeské univerzity a bývalým děkanem plzeňských práv Jaroslavem Zachariášem zůstal v utajení. Ten zažaloval fakultu kvůli výpovědi z důvodu pravděpodobné účasti v plagiátorské kauze.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Západočeská univerzita v Plzni

Západočeská univerzita v Plzni | Foto: Tomáš Adamec

Zachariáš ale přistoupil před druhým občanskoprávním řízením na možnost mimosoudní dohody. Po univerzitě současně žádal omluvu a setrvání v pracovním poměru. Konkrétní podmínky vypořádání však rektor univerzity Josef Průša odmítl sdělit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dnešní mimosoudní jednání na Západočeské univerzitě v Plzni sledoval redaktor David Havlena.

„Dohodli jsme se na tom, že bude soudu podán návrh a soud posoudí, jak bude pokračovat dál. Návrh je mezi námi dvěma a soudem a nebylo by vhodné, aby se to soud dozvěděl dříve z médií, než se to dozví oficielně,“ řekl Průša.

Podle něj je ale zapotřebí proces urychlit. „Neprospívá to univerzitě, jestliže se to takto dlouho táhne. Proto jsme k smíru přistoupili, máme s tím zkušenosti i z minulých kauz,“ dodal rektor univerzity.

Další setkání

Rektor univerzity Josef Průša ale řekl, že ho v nejbližší době čeká z bývalým děkanem Zachariášem další setkání, protože dnes si předložili pouze několik návrhů, které bude Zachariáš zpracovávat. Předmětem dnešního jednání nebylo podle Průši odstupné nebo jiná finanční kompenzace, zároveň také potvrdil, že univerzita se Zachariášovi za nic omlouvat nebude, což byla jedna z podmínek bývalého děkana.

Zda zůstane Zachariáš nadále zaměstnancem právnické fakulty, není jasné. Průša na to odpověděl tím, že univerzita Zachariáše nezaměstnává, ale řeší pouze případné spory. Platí však, že Zachariáše na fakultě nechtějí a v takovém případě mu bylo doporučeno z fakulty odejít.

Pokud by k tomu došlo, bude se pravděpodobně znovu jednat o finančním vypořádání, které by mohlo dosáhnout výše až pětadvaceti děkanských platů, což je zhruba dva a půl milionu korun.

Plagiátorská aféra

Výsledek mimosoudního jednání chce Okresní soud v Plzni znát do 16. srpna. Další občanskoprávní řízení pak bude následovat začátkem září.

Aféru spustila loni na podzim opsaná dizertace proděkana Ivana Tomažiče. Po odhalení plagiátu se začaly objevovat i další problémy, například takzvaní rychlostudenti, chybějící studijní doklady a závěreční práce nebo neúplné zkušební komise.

Výpověď dostal Jaroslav Zachariáš v říjnu minulého roku od nového vedení fakulty. Prozatímní děkan plzeňských práv Jiří Pospíšil tehdy odůvodnil okamžité rozvázání pracovního poměru tím, že Zachariáš jako akademický pracovník svým jednáním poškodil dobré jméno fakulty a že se úmyslně a bez vědomí jednotlivých autorů podílel na výrobě plagiátu. Bývalý děkan s tím ale nesouhlasil a v prosinci minulého roku podal na fakultu žalobu.

David Havlena, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme