Liberecký kraj si pochvaluje pomoc dobrovolníků

V Ústeckém i Libereckém kraji stále pokračuje odklízení škod po povodních. Ty napáchaly podle prvních odhadů škody asi za 3 miliardy korun. V postižených obcích pracovaly i o víkendu stovky dobrovolníků z celé republiky, zapojili se i lesníci nebo třeba policisté z jiných krajů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

povodně srpen 2010

povodně srpen 2010 | Foto: Tomáš Šácha | Zdroj: Český rozhlas

Víkendové sluneční počasí nahrávalo k dalšímu odklízení následků povodní.

Největší škody povodně napáchaly na dopravní infrastruktuře. V Libereckém kraji jsou stále místa, kde nefungují vodovody.

„Škody jsou tak obrovské, že bude trvat několik měsíců, než se některé úseky zprovozní. Například komunikace mezi Chrastavou a Mníškem přes Novou Ves, tam z povrchu zemského zmizel více jak kilometr komunikace,“ říká hejtman Libereckého kraje Stanislav Eichler.

Poškozeno bylo na 200 mostů, z toho 7 jich zmizelo úplně a 130 bude vyžadovat generální opravu, zbývající bude potřeba vyčistit.

S odklízením škod pomáhají vojáci, ale i stovky dobrovolníků. I když první euforie pomoci a solidárnosti pomíjí. Pomíjí i důvod pobytu vojsk a hasičů, protože tyto složky mohou postižená místa v souladu se zákonem použít jen na některé práce.

„Stále máme dost dobrovolníků, kteří chtějí pomáhat a jejich chvíle přijde právě nyní. Krizový štáb Libereckého kraje monitoruje jejich nabídku pomoci a když si starostové jednotlivých měst a obcí vyžádají pomoc, tak jsme připraveni okamžitě nasměrovat dobrovolníky do těch oblastí, kde jsou nejvíce potřeba,“ dodává Eichler.

Jan Herget, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme