Senát umožnil zdanění elektřiny ze solárních elektráren

Novela zákona o zdanění elektřiny ze slunečních elektráren putuje k prezidentovi. Senát se totiž ke znění novely podle návrhu Poslanecké sněmovny oficiálně nevyjádřil.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Solární panely

Solární panely | Foto: SXC/Johan Bolhuis

Ani během čtyřhodinové debaty se senátoři nedokázali na žádných úpravách novely shodnout. Podle senátora ODS Jaroslava Kubery horní komora nemohla rozhodnout jinak. „Vím, že institut nezabývat se vyvolává emoce. Ale tady vidíte jaký je to důsledek. Oni nemohou nic vyřešit, to se spravit nedá. Je to prostě hloupost od začátku,“ uvedl.

„Spíš z toho plyne poučení příště to nedělat. Ale je to marné poučení. Vždycky se najde někdo, kdo nejprve ohloupí veřejnost, potom média, která to začnou hrát a pak už v podstatě není úniku,“ dodal.

Novela má zabránit skokovému zdražení elektřiny v příštím roce. Investoři do solárních elektráren ale hrozí kvůli 26 procentnímu zdanění žalobami k Ústavnímu soudu, řada jich mluví také o mezinárodních arbitrážích.

Proto by se podle místopředsedkyně Senátu Aleny Gajdůškové z ČSSD znění novely zákona ze sněmovny mělo změnit.

„Jsem přesvědčena o tom, že tam minimálně musíme snížit rizika případných arbitráží, které by skutečně byly dražší než cokoliv dalšího. To znamená, že bychom měli přijmout pozměňovací návrhy, které toto riziko retroaktivity zmenšují,“ vysvětlila.

Katarína Brezovská, Květa Moravcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme