Hromadnou výpovědí už hrozí skoro 4000 lékařů

Lékařský odborový klub v otevřeném dopise varuje ministra zdravotnictví i vládu před hromadným odchodem doktorů z nemocnic. Hlavně v regionech prý hrozí, že se o pacienty nebude mít kdo starat. Za osm týdnů kampaně Děkujeme, odcházíme se připojily už skoro čtyři tisíce lékařů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šéfové lékařské komory Milan Kubek a LOK Martin Engel

Šéfové lékařské komory Milan Kubek a LOK Martin Engel | Zdroj: ČTK

Doktoři se podle Lékařského odborového klubu na své výpovědi už připravují. Odboráři angažovali advokátní kancelář.

„Advokátní kancelář shromáždí ty výpovědi, zkontroluje, že jsou v pořádku, že právně odpovídají, a logisticky je doručí těm jednotlivým zaměstnavatelům a bude nás zastupovat eventuelně v dalších jednáních,“ říká předseda Lékařského odborového klubu Martin Engel.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předseda Lékařského odborového klubu Martin Engel v Ozvěnách dne Radiožurnálu

Výzva Děkujeme, odcházíme má podle organizátorů podporu především v regionálních nemocnicích. Předseda LOK Engel v Ozvěnách dne Radiožurnálu upozornil, že nespokojenost lékařů nesouvisí jenom s výší jejich platů.

„Není to jenom o platech. Je to i o tom celkovém fyzickém přetížení těch lidí, tam už se často jede na personální minima, nebo je ten stav často i horší. Ti lidé mají nesmírně mnoho přesčasové práce a vlastně vůbec nežijí svůj soukromý život, protože tady se překračují veškeré evropské i české normy,“ tvrdí Engel.

Hromadný odchod do ciziny prý nehrozí

Většina signatářů výzvy podle předsedy Lékařského odborového klubu nemá v úmyslu odejít pracovat do ciziny. "Chtějí dát výpověď a počkat, až se ty poměry zlepší. Protože jestli chcete věřit tomu, že mohou české nemocnice fungovat bez mnoha tisíc dalších lékařů, tak to je iluzorní." Vláda podle Engela výzvu zatím nebere dost vážně a bagatelizuje ji.

Odbory v kampani podporuje také Česká lékařská komora. Ta dnes dokonce varovala doktory, aby příští rok nezůstávali v nemocnicích, kde by je kvůli nedostatku zdravotníků mohli přetěžovat.

Prezident ČLK Milan Kubek oznámil, že letos už vystavili na pět set potvrzení nutných pro práci lékaře v zahraničí.

„Polovina odcházejících lékařů jsou kolegové ve věku 30 až 40 let. To jsou plně kvalifikovaní lékaři, kteří mají nejdelší profesní perspektivu. Jedná se zejména o anesteziology, chirurgy a internisty. To jsou takové ty naprosto klíčové obory pro fungování každé nemocnice.“

Ministr Leoš Heger už dřív řekl, že si lékaři odchody rozmyslí. Pokud by jich ale odešly dva tisíce, musela by se zavírat menší oddělení, možná celé nemocnice.

Lenka Jansová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme