Jeden z Japonců zajatých IS je podle videozáznamu údajně po smrti

Radikálové z hnutí Islámský stát údajně zabili jednoho z dvojice japonských zajatců. Záznam, který zobrazuje druhé rukojmí s fotografií mrtvého Haruny Jukawy, teď Japonsko ověřuje. Mluvčí kabinetu Jošihide Suga označil čin únosců za ohavný a nepřijatelný. Tokio požaduje okamžité propuštění druhého muže.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Islámský stát požaduje výkupné za dva zajaté Japonce

Islámský stát požaduje výkupné za dva zajaté Japonce | Zdroj: Reuters

Podle televize al-Džazíra ho teď chce Islámský stát vyměnit za své lidi vězněné v Jordánsku.

„Je to nepřijatelné a vyvolává to v nás obrovský vztek. Důrazně žádáme o propuštění zbývajícího Japonského zajatce – ve zdraví a co nejdříve,“ prohlásil japonský premiér Šinzó Abe.

Tento týden zveřejnili džihádisté video, ve kterém za svobodu dvou zajatých Japonců požadovali 200 milionů dolarů. Lhůta vypršela v pátek.

Japonská vláda výkupné zaplatit odmítla a snažila se s únosci vyjednávat. Usilovala prý o prodloužení lhůty a snížení výkupného. Podle jordánských diplomatických zdrojů se ale japonským vyjednavačům nepodařilo navázat s bojovníky Islámského státu kontakt. K propuštění rukojmích vyzvala extrémisty i matka zajatého Kendžiho Gota.

Oba unesení se velmi dobře znali. Cestovali spolu do Iráku. Haruna Jukawa se pak vrátil zpět do Sýrie a chtěl tam pracovat jako vojenský poradce. Krátce na to se objevil na internetu v nahrávce jako zajatec Islámského státu.

Novinář na volné noze Kendži Goto mezitím odjel do Japonska. Když se dozvěděl o zadržení svého přítele, vrátil se zpět do Sýrie, aby mu pomohl na svobodu. Od té doby o něm jeho rodina neměla žádné zprávy.

Japonská vláda minulý týden přislíbila 200 milionů dolarů na pomoc blízkovýchodním zemím, které bojují proti Islámskému státu. Stejnou částku proto džihádisté požadovali za propuštění rukojmích.

Štěpán Macháček, Marie Machytková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme