Bojovníci Islámského státu nemohou prchnout z Mosulu do bašty v Tall Afar. Irácká armáda jim odřízla cestu

Irácké jednotky uzavřely poslední hlavní silnici vedoucí ze západního Mosulu. S odvoláním na armádu a obyvatele o tom informuje agentura Reuters. Ozbrojenci z takzvaného Islámského státu tak přišli o trasu, po které mohli prchat do další své bašty ve městě Tall Afar a odtud dál k syrské hranici.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Voják zachraňuje raněnou ženu v iráckém Mosulu.

Voják zachraňuje raněnou ženu v iráckém Mosulu. | Zdroj: Reuters

Divize irácké armády je pak asi kilometr od severovýchodního vstupu do Mosulu. O západní část města kontrolovanou džihádisty se bojuje od poloviny února. Východní Mosul osvobodila irácká armáda už v lednu.

Jeden z velitelů 9. divize řekl, že jsou vojáci kilometr od místa, jemuž se říká Mosulská brána, což je vstup do Mosulu ze severozápadu. „Máme silnici pod kontrolou, vidíme ji," řekl generál.

Ze západního Mosulu tento týden před boji utekly další stovky civilistů. V okupované části města podle odhadů zůstává na 750 000 lidí. Postup federálních jednotek zpomaluje i způsob boje džihádistů, kteří používají sebevražedné atentátníky a odstřelovače.

Tall Afar leží asi 60 kilometrů západně od Mosulu. Islámský stát zabral části irácké a syrského severu v roce 2014, v Iráku nyní drží západní Mosul a stále také Tall Afar. Odhaduje se, že v západních čtvrtích Mosulu je ještě asi 2000 bojovníků Islámského státu.

ČTK, Lukáš Matoška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme