Masakr Arménů byla genocida, prohlásil v Jerevanu papež František

Papež František při návštěvě arménského Jerevanu znovu kritizoval genocidu Arménů během první světové války. Pojem „genocida“ přitom použil už v minulém roce.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Papež František

Papež František | Foto: Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.0 Generic, Catholic Church England and Wales

Papež se dokonce odchýlil od připraveného projevu a už podruhé tak popudil Turecko. Ankara se k papežově dnešnímu výroku dosud nevyjádřila.

František se v Jerevanu zúčastnil připomínkového ceremoniálu na masové zabíjení Arménů. Masakr z roku 1915, kdy zemřelo zhruba 1,5 milionu Arménů, papež nazval velkým zlem, které bylo první z politováníhodné řady strašných katastrof minulého století. Za svůj proslov si vysloužil potlesk ve stoje, napsal list BBC.

Němečtí poslanci uznali genocidu Arménů. Turecko ze země odvolalo velvyslance

Číst článek

Loni kvůli papežovu výroku Turecko na 10 měsíců odvolalo svého velvyslance ve Vatikánu. Ankara uznává, že mnoho křesťanských Arménů v Osmanské říši při střetech zemřelo.

Termín genocida ale Turecko zpochybňuje a dodává, že úmrtí Arménů byla součástí občanského konfliktu v průběhu první světové války.

František tak pokračoval v mnohaletém sporu o to, jak masakr označovat. Na začátku června pojem genocida odsouhlasil také německý parlament včetně poslanců tureckého původu.

ČRo, Lenka Davidová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme