Ruská státní média potlačují informace o chladném přijetí Putina na summitu G20

Summit skupiny G20 v australském Brisbane přešel do druhého dne. Jednáním zatím dominovala ukrajinská krize. Ruský prezident Vladimir Putin čelil ostré kritice západních diplomatů a vyslechl si i hrozby dalších sankcí vůči Moskvě. Hlavní ruská média se ale těmto informacím vyhýbají. Jako hlavní zprávu vnímají Putinův příkaz okamžitě darovat africké Guineji nemocnici pro boj s ebolou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruského prezidenta Vladimira Putina uvítal na summitu G20 v Brisbane australský premiér Tony Abbott

Ruského prezidenta Vladimira Putina uvítal na summitu G20 v Brisbane australský premiér Tony Abbott | Zdroj: Reuters

Zřejmě nejchladněji přivítal ruského prezidenta na summitu kanadský premiér Stephen Harper. Ten Putinovi při pozdravu řekl, že si s ním rukou potřese, ale má pro něj jen několik slov - aby zmizel z Ukrajiny.

Poměrně jasný vzkaz měl pro ruského prezidenta také britský premiér David Cameron. Moskva podle něj dál pokračuje v destabilizaci Ukrajiny, a pokud nezmění politiku, bude muset Západ výrazně přehodnotit postoj vůči Rusku a rozšířit sankce.

Nic z toho se ovšem k ruským divákům a posluchačům nedostalo. Informace o účasti prezidenta Vladimíra Putina na summitu G20 totiž pro ruská média filtruje mluvčí Kremlu Dmitrij Pěskov.

Zástupci dvaceti nejvyspělejších ekonomik světa hledají na summitu G20 v australském Brisbane způsob, jak obnovit růst světového hospodářství. Plánují také projednat konflikt v Sýrii nebo hrozbu ze strany radikálního hnutí Islámský stát. Rozhovorům ale zatím dominovala epidemie eboly v západní Africe a ukrajinská krize.

Od něj se veřejnost dozvěděla, že Vladimír Putin podrobně a se všemi odstíny vysvětlil německé kancléřce Angele Merkelové a předsedovi Evropské komise Jeanu Claudeovi Junkerovi ruský postoj k Ukrajině.

Podle Pěskova Putin upozornil na to, že západní sankce proti ruským bankám podrývají ekonomiku Ukrajiny.

O sankcích mluvil na summitu i předseda Evropské rady Herman van Rompuy. „Budeme dál používat všechny diplomatické nástroje, tedy i sankce. Musíme zabránit, aby se na Ukrajině znovu naplno rozpoutala válka,“ řekl.

Ruský prezident postihy označil za nezákonné a nesmyslné. Přijímání dalších sankcí podle něj přímo ovlivní nejen Západ, ale také samotnou Ukrajinu. Řekl, že chce, aby se ukrajinský konflikt urovnal, ale odmítá Kyjevu tolerovat vojenské řešení.

„Jestli chtějí Američané a Evropská unie pomoci Ukrajině, musí přestat podlamovat naši ekonomiku sankcemi. Když zkrachují naše banky, postihne to všechny, i Ukrajinu. Měli by začít přemýšlet nad tím, co dělají,“ uvedl Putin v rozhovoru pro německou televizi ARD.

Kritika také přiměla ruského prezidenta zrušit účast na závěrečné recepci.

Martin Dorazín, Marie Machytková, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme