Tisíce protestujících Rumunů žádají odstoupení vlády. Obávají se omilostnění korupčníků

Rumunský prezident Klaus Iohannis ve čtvrtek podal u ústavního soudu stížnost proti nařízení, jímž levicová vláda v úterý zrušila trestnost některých korupčních činů, včetně určitých případů zneužití úřadu. Proti normativnímu aktu, který kabinet schválil jako naléhavý krok nevyžadující souhlas parlamentu, protestují již několikátý den v Bukurešti i dalších rumunských městech desítky tisíc lidí. Demonstranti vyzývají vládu k odstoupení, uvedla agentura AP.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Už několikátý den v Bukurešti i dalších rumunských městech protestují desítky tisíc lidí

Už několikátý den v Bukurešti i dalších rumunských městech protestují desítky tisíc lidí | Zdroj: Reuters

„Jde o zjevný ústavněprávní konflikt mezi vládou a justičním systémem a parlamentem," uvedl Iohannis na tiskové konferenci přenášené televizí. Současně s oznámením, že se obrátil na ústavní soud, vyzval kabinet premiéra Sorina Grindeanua, aby kontroverzní opatření vzal zpět.

Grindeanu se ale nechal slyšet, že jeho vláda nařízení nezruší. „Vláda přijala určité rozhodnutí a neustoupí," uvedl premiér po setkání se zástupci Sociálnědemokratické strany (PSD). I vůdce PSD Liviu Dragnea krok kabinetu bránil s tím, že nedojde 'k propuštění zkorumpovaných lidí'. Právě on by přitom z kontroverzního opatření mohl těžit. Dragnea loni dostal dvouletou podmínku za zmanipulování voleb. Kvůli tomu se po vítězství své strany v prosincových volbách nemohl stát premiérem.

Rumunský prezident odmítl jmenovat Shhaidehovou premiérkou

Číst článek

Středečního protestu se podle některých zúčastnilo až 300 tisíc lidí. Dragnea přitom uvedl, že za demonstracemi stojí 'pokračující kampaň plná lží a dezinformací'. „PSD vyhrála volby a vláda je legitimní," uvedl a obvinil prezidenta Iohannise z toho, že přispěl ke středečním násilnostem během protestů.

Demonstrace byly většinou poklidné, jen malá skupina fotbalových chuligánů začala házet petardy a lahve na policii, která reagovala použitím slzného plynu.

Nařízení vstoupí v platnost do deseti dnů, pokud je ústavní soud nezruší. Na nejvyšší justiční orgán v zemi se obrátila se stížností už ve středu Vrchní rada soudců a státních zástupců (CSM), která dohlíží na nestrannost rumunské justice.

Volby v Rumunsku vyhráli socialisté. Podle odhadů získali téměř polovinu hlasů

Číst článek

Sílící nesouhlas v Rumunsku s vládním nařízením potvrzuje čtvrteční demise, kterou podal ministr obchodu Florin Jianu. Oznámil ji na svém facebookovém účtu, kde napsal, že jde o věc etiky. Uvedl, že rezignuje 'nikoli kvůli své profesionální cti - moje svědomí je v tomto čisté - ale kvůli svému dítěti'. „Jak se mu podívám do očí a co mu po letech řeknu? Řeknu mu, že jeho otec byl zbabělec a podpořil činy, kterým nevěřil...?" napsal Jianu.

Už několikátý den v Bukurešti i dalších rumunských městech protestují desítky tisíc lidí | Foto: Reuters

Potřebu přijmout sporné nařízení vláda ospravedlňuje nutností ulevit přeplněným věznicím. Experti ale poukazují na to, že se to spíše týká skutečnosti, že v poslední době byla odsouzena nebo je souzena za korupční jednání řada i sociálnědemokratických politiků.

Znepokojení nad krokem Grindeanuova kabinetu ve středu dala najevo i Evropská komise a prostřednictvím svých velvyslanectví v Bukurešti i některé státy, včetně USA, Německa a Francie. Místopředseda Evropské komise Frank Timmermans ve čtvrtek vyzval vládu v Bukurešti, aby nařízení 'urgentně přehodnotila'. Varoval, že by výnos mohl ovlivnit rozdělování peněz, které balkánská země dostává z unijních fondů.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme