Banánová válka je u konce, banány zlevní

Ve švýcarské Ženevě dnes skončila 16 let trvající válka o banány. Evropská unie se dohodla se zeměmi Jižní Ameriky na snižování cel při dovozu banánů do Evropy. Příští týden připojí svůj souhlas ještě USA a země Afriky, Karibiku a Tichomoří.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Banány

Banány | Foto: Fotobanka stock.xchng

Jihoamerické země jako třeba Ekvádor mohly své banány do Evropy vyvážet jen po zaplacení vysokého cla. To jejich jinak velmi kvalitní produkty prodražovalo.

Unie chtěla touto politikou podpořit své bývalé africké kolonie. Jejich produkce by jinak v konkurenci s jihoamerickými banány neměla šanci obstát.

Teď se obě strany dohodly na postupném snižování dovozních cel. Během sedmi let se má poplatek snížit o víc než 60 dolarů za tunu. Momentálně musí Ekvádor a další vývozci platit víc než 170 dolarů. Ceny banánů v evropských obchodech by proto mohly postupně klesnout.

Igor Maňour, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme