Co způsobí člověku kolize s dronem? Výsledky testů určí další využití bezpilotních letounů

UVNITŘ VIDEO. Jaké zranění může člověku způsobit dron? Vědci z americké univerzity Virginia Tech to zjišťují narážením bezpilotních letounů do figurín. Výzkum je klíčem k umožnění létání dronů přímo nad hlavami lidí a jeho výsledkem bude doporučení pro budoucí bezpečnostní předpisy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Testování nárazu dronu.

Testování nárazu dronu. | Foto: Reprofoto, YouTube. com

Co se stane, když vám dron doručí nejen objednaný balíček, ale také se zapomene vyhnout vaší hlavě? Lety dronů v hustě zalidněných oblastech jsou zatím zakázány právě proto, že by mohlo dojít ke kolizi mezi strojem a člověkem. V bezpilotních letounech ale vidí budoucnost mnoho společností, které by pomocí nich mohly svým zákazníkům doručovat třeba objednané jídlo nebo knihy až do domu.

Data z testovací haly institutu Virginia Tech by mohly zákaz změnit. Vypadá to jako zábava, vědci dronem narážejí do figuríny, ta jim pak pomocí čidel v krku a hlavě "řekne", jak moc by člověka případný náraz bolel. Cílem výzkumu je ale vyhnout se kolizím úplně.

„Riziko zranění je velmi nízké, zejména u malých letadel. Tento výzkum ale může rizika ještě zmírnit. Máme tady nejlepší tým na světě," říká ředitel Virginia Tech Mark Blanks. Změnit se může i podoba samotných dronů. Vědci mluví o airbazích, uzavřených rotorech i náraznících. To vše bude předmětem dalšího testování.

Volné ruce v dešti? Dron s parapletem vás ochrání, stojí jako rodinná dovolená

Číst článek

„Tyto testy nám nejen umožní určit, zda je konkrétní dron bezpečný, ale také nám umožní udělat ho ještě bezpečnější,“ dodává Blanks.

Doporučení výzkumníků by se mohla v budoucnu přetavit v bezpečnostní předpisy doprovázející zrušení zákazu letů dronů v obydlených oblastech.

ph Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme