Atrakce pro fanoušky, vyšší prémie pro hráče. Australian Open nastavuje laťku grandslamům

Tenistům začal úvodní grandslamový turnaj sezony, který hostí Melbourne Park v australském státě Victoria už potřicáté za sebou. Žádný z ročníků ale není stejný, jak se o tom přímo na místě přesvědčují hráči i fanoušci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Melbourne park

Melbourne park | Foto: Jaroslav Plašil | Zdroj: Český rozhlas

Střelnice s umělými pistolemi a spousta dalších atrakcí pro děti, nové kluby a obchody pro dospělé, mnohé ještě před vstupem do areálu. Australský Melbourne Park se zase o něco rozrostl, fanoušků nabízí ještě o něco víc zábavy a komfortu.

„Zázemí jde každým rokem dopředu. Ředitel Australian Open se hrozně snaží dělat pro hráče, co může,“ říká úspěšný český kvalifikant Radek Štěpánek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vývoj Australian Open každým rokem sleduje Jaroslav Plašil. Letos sleduje znovu první grandslam sezony od prvního míčku

Australský grandslamový turnaj nastavuje pokaždé laťku těm dalším v roce a tradičně vyšroubuje pomyslnou finanční spirálu o nějaký ten závit. Jen tady v Melbourne se za posledních patnáct let celkové výdaje na prémie přibližně ztrojnásobily, v Paříži, Wimbledonu i New Yorku na tom budou hodně podobně. Celková dotace letos dosáhne 50 milionů dolarů. Vítězové dvouher dostanou každý 3,7 milionu.

Zdejší turnaj má ale ze všech zmíněných nejvíce kurtů se zatahovací střechou a zřejmě i nejlepší podmínky pro trénink a relaxaci.

„V roce 2019 má být kompletně nové zázemí pro hráče. Šatny, restaurace, kavárna, regenerační zázemí, nový kurt pro pět tisíc lidí. Plánů, jak to hrnout dopředu, mají spoustu,“ dodává veterán mezi tenisty.

Malé kurty jsou "rychlejší"

Radek Štěpánek má se zdejším turnajem dostatek zkušeností. V hlavní soutěži dospělých je tady počtrnácté, a tak ještě zažil Melbourne Park se zeleným povrchem. Ten už je skoro deset let modrý, což zřejmě nejvíc uvítali fotografové.

Bez ohledu na barvu je pro pořadatele pokaždé hodně obtížné připravit všechny dvorce stejně. „Menší kurty jsou dost rychlé, větší tak ne, asi jsou nověji natřené. Je těžké udělat všechny kurty stejné, ale dobrý hráč si s tím poradí,“ říká nejlepší česká tenistka Karolína Plíšková, která stejně jako Radek Štěpánek vstoupí do Australian Open v úterý.

Atmosféra na Australian Open | Foto: Reuters

Fanshop na Australian Open | Foto: Jaroslav Plašil

Jaroslav Plašil, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme