Plíšková si zvyká na roli favoritky. Chci dokázat, že předpovědi nelhaly, hecuje se před Australian Open

Na tenisovém grandslamu není žádným nováčkem, přesto některé věci zažívá úplně poprvé. Čtyřiadvacetiletá Češka Karolína Plíšková je jednou z velkých favoritek Australian Open a v takové pozici ještě nikdy před tím na významném turnaji nebyla.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Karolína Plíšková

Karolína Plíšková | Foto: Strogoff Pragensis

Když byla Karolína Plíšková na podzim poprvé na Turnaji mistryň, nevyšel s ní v Singapuru narozdíl od většiny zbylých účastnic jediný rozhovor nebo větší článek před duely ve skupinách.

A to měla za sebou grandslamové finále na US Open v New Yorku, kde postupně porazila slavné sestry Williamsovy. Teď před Australian Open v Melbourne se o ní v dějišti zápasů píše a mluví velmi často.

Přehrát

00:00 / 00:00

Lidi říkají, že jsem tady jasný favorit, ale já to takhle nevidím. Nechci se shazovat nebo si nevěřit, jenže vím, že je to strašně těžký a v New Yorku to bylo těžký zrovna tak. Můj cíl je zatím přejít první kolo, říká Karolína Plíšková

Jako první Češka po hodně dlouhé době měla předturnajovou tiskovou konferenci v hlavním sále, kam pořadatelé kromě domácích nadějí pokaždé zvou jen největší favority a osobnosti. Jméno čtyřiadvacetileté tenistky z Loun teď dost často figuruje v předpovědích na celkové vítěze.

„Budu se snažit dokázat, že (předpovědi) nelhaly. Hrát si svoje a nepouštět si tohle do hlavy, není to úplně dobrý. Lidi říkají, že jsem tady jasný favorit, ale já to takhle nevidím. Nechci se shazovat nebo si nevěřit, jenže vím, že je to strašně těžký a v New Yorku to bylo těžký zrovna tak. Můj cíl je zatím přejít první kolo,“ říká Karolína Plíšková.

Hned zkraje roku a navíc po nemoci už vyhrála turnaj v australském Brisbane a také v Melbourne na trénincích se cítí dobře. „Zatím vidím samá pozitiva. Brisbane byl celý dobrý na to, že jsem neměla nějakou neskutečnou přípravu. Není proč bych se cítila špatně,“ míní česká tenistka.

Zkouší stejný systém jako před US Open

K pocitu Plíškové přispělo zřejmě i to, že vůbec poprvé v Austrálii nehrála turnaj v týdnu před grandslamem tak, jak to dělávají velké šampionky. Česká tenistka tím zopakovala úspěšný model z loňského léta při US Open v New Yorku.

V Melbourne startuje Australian Open. Nabídne zajímavé příběhy včetně návratu Federera

Číst článek

„Ale není to kvůli tomu, že to jednou fungovalo. Párkrát už jsem si ověřila, že když se připravím týden, deset dní tréninku v klidu, hraju pak na líp, než když jezdím z turnaje na turnaj,“ myslí si Plíšková, přestože o sobě říká, že je zápasovým typem.

Ale učí se být velkou hráčkou, a právě umět odpočívat a být psychicky, nejenom fyzicky svěží, pro úspěch potřebuje. Už nějakou dobu spolupracuje s mentálním koučem Marianem Jelínkem, někdejším osobním trenérem Jaromíra Jágra. Je pátá na světě, ale ve své hře stále cítí rezervy a má stále velkou touhu se zlepšovat.

Teď v Melbourne je minimálně v úvodu turnaje celosvětově nejsledovanějším českým singlistou, a tak se bude muset zřejmě spřátelit i s jistou nervozitou, která podobná očekávání doprovází.

V případném druhém kole ji může potkat postrach mnohých favoritek Rumunka Niculescuová. V tom prvním zcela určitě narazí na Sorribesovou ze Španělsk a velké vedro. „Úterý má být bohužel docela teplý, takže se na to ještě připravím,“ plánuje nejlepší česká tenistka současnosti a jedna z favoritek Australian Open.

Jaroslav Plašil Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme