Levoruký tenista Veselý nemá nouzi o kvalitní tréninkové sparingpartnery

Tenista Jiří Veselý je po osmnácti letech prvním českým "levákem" v osmifinále mužské dvouhry grandslamového turnaje. Ve Wimbledonu se dostal do velmi dobré formy a pomohly mu k tomu i tréninky s největšími hvězdami.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Veselý bude bojovat o postup do osmifinále Wimbledonu

Jiří Veselý bude bojovat o postup do osmifinále Wimbledonu | Zdroj: Reuters

„Bylo super, že shodou okolností všichni ti nejlepší hráli první kola s leváky, takže jsem byl žádaný,“ říká Veselý.

Nejdřív Švýcar Roger Federer, den na to Brit Andy Murray, pak třeba Španěl David Ferrer. Ve Wimbledonu opravdu neměl Veselý nouzi o kvalitní tréninkové sparingpartnery a z velké části za to vděčí i tomu, že hraje levou rukou.

Přehrát

00:00 / 00:00

„S Rogerem si čas od času zahrajeme, což je pro mě vždycky super a já z toho pak vždycky dokážu těžit další zápasy,“ říká Veselý

„S Rogerem si čas od času zahrajeme, což je pro mě vždycky super a já z toho pak vždycky dokážu těžit další zápasy. Potom jsem ještě trénoval s Andym Murraym, s ním jsou tréninky vždycky velmi vyčerpávající, ale člověk hraje ve vysokém tempu a potom je na zápasy líp připravený,“ vysvětluje Veselý.

„Jsme v době, kdy leváků přibylo opravdu dost. Téměř na každém turnaji jsou tři čtyři leváci, takže šance potkat levorukého soupeře je daleko větší, než byla před pěti lety,“ všímá si dvaadvacetiletý tenista.

Také mezi ženami je v současné době hodně levaček a velmi úspěšných. Australian Open vyhrála Němka Angelika Kerberová, známé jsou i Češky Petra Kvitová nebo třeba Lucie Šafářová.

Když ale současná wimbledonská osmifinalistka zavzpomíná na své začátky, má trochu jiné zkušenosti než Veselý.

„Spíš naopak, holky se mnou nechtěly hrát, protože věděly, že levácká rotace je hrozně nepříjemná. Moc se mnou nechtěly hrávat, pokud vyloženě nehrály proti levačce,“ vzpomíná Šafářová a souhlasí s ní i Kvitová.

„Myslím, že se mnou spíš hrát nechtěly. Přece jenom když hrály s pravačkou, tak nechtěly hrát s levačkou až do doby, než jsem byla v top 10. Do té doby extra zájem nejevily. Teď, když je nás trochu víc, tak to berou jinak a už je to lepší,“ dodává Kvitová, kterou ve Wimbledonu vyřadila jiná levačka, Ruska Jekatěrina Makarovová.

Datoví žurnalisté Českého rozhlasu s pomocí dřívějších výzkumů Jeffa Sackmanna sestavili grafy úspěšnosti leváků ve světové špičce. Je zajímavé, že mezi ženami se navzdory výjimečnosti Martiny Navrátilové nedají vypozorovat významnější rozdíly, muži leváci jsou od vzniku žebříčku ATP do současnosti procentuálně úspěšnější než praváci.

„Věřím, že tam asi největší rozdíl udělal Rafa,“ má pro to snadné vysvětlení Veselý. Ostatně zmíněného Španěla, čtrnáctinásobného grandslamového šampiona Rafaela Nadala, nechal hrát levou rukou od malička strýček Toni záměrně, aby měl větší šanci vyhrávat.

Jaroslav Plašil, Nikola Šrámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme