Na Jupiterově měsíci Europa je možná voda. Hubbleův teleskop zachytil stopy vodních gejzírů

Pod ledem na šestém Jupiterově měsíci Europa je zřejmě voda. Vědci z NASA zachytili díky Hubbleovu vesmírnému teleskopu možné vodní gejzíry. V pondělí o tom informoval Národní úřad pro letectví a vesmír.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pod ledem na šestém Jupiterově měsíci Europa je možná voda

Pod ledem na šestém Jupiterově měsíci Europa je možná voda | Zdroj: Reuters

Podle NASA teleskop zjistil příslušný jev na jižním pólu Europy, kde podle přesvědčení vědců pod ledovou vrstvou existuje celý oceán, který má obsahovat dvakrát více vody než ten na Zemi. V roce 2012 Hubbleův teleskop ve stejné oblasti zjistil přítomnost páry.

„Oceány Europy jsou považovány za jedny z nejvíce slibných míst, kde by se potenciálně mohl ukrývat život ve sluneční soustavě,“ řekl Geoff Yoder z NASA a dodal: „Tyto gejzíry, pokud opravdu existují, nám mohou poskytnout další cestu, jak zkoumat povrch Europy.“

Pokud se informace potvrdí, šlo by již o druhý měsíc ve sluneční soustavě, kde byly zjištěny stopy vody. Kosmická sonda Cassini již dříve zaznamenala vodu tryskající na povrch Saturnova měsíce Enceladus.

Podle výzkumníků by bylo nutné Europu lépe prozkoumat tím, že se provrtá tlustý led a dostane se tak ke spodním vodám, jež by mohly obsahovat jednoduché organismy. Jak silná vrstva ledu oceány na Europě chrání vědci neví.

Gejzíry, které podle záběrů dosahují výšky až 200 kilometrů, by tak mohly umožnit zkoumání vody na Jupiterově šestém měsíci bez vrtání skrze vrstvu ledu.

ČTK, dp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme