Největší raketa světa vynesla na oběžnou dráhu americký vojenský satelit

Z floridského mysu Canaveral odstartovala krátce před 20. hodinou středoevropského letního času největší raketa světa. Delta IV Heavy vynesla na oběžnou dráhu americkou vojenskou družici NROL-37.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Družice Orbiting Carbon Observatory-2 (OCO-2) na oběžné dráze kolem Země

Družice Orbiting Carbon Observatory-2 (OCO-2) na oběžné dráze kolem Země | Foto: NASA/JPL

Podle odborníka na kosmonautiku Pavla Toufara bude i nový satelit jedním z největších, jaké kdy lidstvo do vesmíru vyslalo.

„Je to družice, která by měla sloužit pro sledování telekomunikačního vysílání především v úzké oblasti, nad kterou se pohybuje, a především nikoliv z vlastní země, ale z druhých zemí, protože je to vojenská družice. Víme toho o ní samozřejmě velmi málo, tak je to u všech vojenských věcí,“ upozornil.

Nová družice by měla být vidět i dalekohledem ze Země. Umístěna bude ve výšce 36 tisíc kilometrů nad zemí na geostacionární dráze. To znamená, že „visí“ na jednom místě, protože doba jejího oběhu na oběžné dráze je stejná jako doba otočení planety kolem její osy.

Raketa měla floridský kosmodrom opustit už ve čtvrtek, start byl ale kvůli nepříznivému počasí odložen. Delta IV Heavy dokáže do vesmíru vynést náklad o hmotnosti až 29 tun, což žádná jiná raketa nezvládne.

Ondřej Klapal Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme