Šance ČSSD sestavit vládu nejsou podle B. Sobotky velké

Nový lídr ČSSD Bohuslav Sobotka nedává své straně velké šance na složení vlády, pověřen jednáním o kabinetu by podle něj měl být ten, kdo má reálnou naději uspět.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volby skončily a Bohuslav Sobotka (ČSSD) také odložil krční ortézu

Volby skončily a Bohuslav Sobotka (ČSSD) také odložil krční ortézu | Foto: Tomáš Adamec

Počkat si teď ale hlavně chce na rozhovory, které by měl prezident republiky zahájit se zástupci stran, které se dostaly do sněmovny. Sociální demokracii je teď podle Sobotky nutné stabilizovat.

„Musíme číst volební výsledky tak, že lidé chtějí, aby se sociální demokracie v příštím období změnila,“ uvedl Sobotka.

Odchod Paroubka prý nepomůže

Jiří Paroubek bude v nové sněmovně jen poslancem. V čele ČSSD už působit nebude. Paroubek to oznámil po sečtení volebních výsledků. Sociální demokracie sice získala nejvíce hlasů - 22 procent - šanci na sestavení vlády má ale podle některých zástupců strany malou.

Podle poslance Jeronýma Tejce z ČSSD ani odchod Jiřího Paroubka při jednání s politickými partnery nejspíš nepomůže:

Přehrát

00:00 / 00:00

Názor Jeronýma Tejce z ČSSD na možnosti vyjednávání i po odchodu Jiřího Paroubka z čela strany

„Samozřejmě odchod Jiřího Paroubka, který byl často neoprávněně démonizován jak politickými soupeři, tak médii, může na první pohled usnadnit vyjednávání s ostatními stranami.“

„Na straně druhé je důležité si uvědomit, že například program TOP 09 a sociální demokracie je v naprostém rozporu. A myslím, že i kdybychom chtěli jednat s TOP 09, tak nenajdeme příliš styčných bodů a nakonec by stejně takovéto jednání skončilo neúspěchem o budoucí možné vládě,“ domnívá se Tejc.

Další rezignace

Samotný Paroubek doufá, že vedením strany pověří prezident Bohuslava Sobotku. Hned po výsledcích voleb oznámili svou rezignaci také předseda Zemanovců Miloš Zeman a předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda. I vedení strany Zelených nabídlo svoje mandáty.

Milan Kopp, Veronika Malá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme