Politici otočili, unikátní litografická dílna na Malé Straně neskončí

Městská část Prahy 1 i na základě zájmu Českého rozhlasu během úterý přehodnotila své původní stanovisko a jedinečná litografická dílna na pražské Malé Straně se tak stěhovat nemusí. Tiskárně, která v budově funguje už víc jak osmdesát let a chodili do ní tvořit osobnosti jako Cyril Bouda nebo Kamil Lhoták, radnice nájemní smlouvu nezruší.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Umělecká dílna na pražské Malé Straně.

Umělecká dílna na pražské Malé Straně. | Foto: Reprofoto

„Tu historii nepřestěhujete,“ říkal ještě v úterý dopoledne se smutkem v hlase majitel litografické dílny Martin Bouda.

Dílnu měli majitelé vystěhovat. Kvůli tomu by se musela vybourat okna i část zdi. „Nebytové prostory v domě budou po rekonstrukci použity na spisovnu pro potřebu dopravních agend úřadu,“ stálo v tiskovém prohlášení městské části Praha 1.

Usnesení Rady městské části Praha 1 o ukončení nájmu díly a ateliéru by zpravy.rozhlas.cz on Scribd

Žádost o zrušení rozhodnutí Prahy 1 o ukončení nájmu ateliéru a dílny podaná Martinem Boudou. by zpravy.rozhlas.cz on Scribd

Vyjádření Národního technického muzea k rozhodnutí Rady městské části Prahy 1 by zpravy.rozhlas.cz on Scribd

Po pár hodinách ale nastal obrat. „I vzhledem k tomu, že stěhování by bylo komplikované, jsme nakonec požádali pana tajemníka, aby si vybral jiné prostory, než ty v Říční ulici,“ řekl Českému rozhlasu starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký.

Nájemci dílny teď slaví a jsou nečekaným rozhodnutím potěšeni. „Teď jsem opravdu naprosto plný radosti a děkuju všem, kdo se svou podporou i nějakým jednáním zasloužili o to, že tady ta dílna zůstává,“ vzkazuje majitel dílny Martin Bouda.

Born, Miller i pexeso pro Formana

V dílně tvořili takoví umělci jako Adolf Born, Jiří Slíva, Kamil Lhoták nebo Zdeněk Miller, tvůrce legendárního Krtečka.

Připravili zde také dárek k osmdesátinám slavného režiséra Miloše Formana, organizace se ujal syn režiséra Matěj Forman.

„Je to takové pexeso. Jsou to takové vzpomínky, když Miloš Forman s Matějem a Petrem (druhým synem) jezdili na výlety na kole a vždycky si říkali nějakou legrační říkanku. Myšlenku nebo poznámku k tomu, co viděli během cest. Myslím si, že je to velice vtipné, každý obrázek je od někoho jiného,“ popisuje Martin Bouda.

Litografická dílna pracuje v domě nepřetržitě už od roku 1935. Přežila všechny režimy a zdá se, že zůstane i pro další generace výtvarníků.

Grafika na kameni od Zdeňka Milera. | Foto: Regina Květoňová

dab, Regina Květoňová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme