Svět uctil výročí vylodění spojenců v Normandii

Prezidenti Spojených států Barack Obama a Francie Nicolas Sarkozy, britský princ Charles a premiéři Británie Gordon Brown a Kanady Stephen Harper. To byli hlavní hosté slavnostního ceremoniálu 65. výročí vylodění spojenců ve francouzské Normandii, na vojenském hřbitově v Colleville-sur-Mer.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

B. Obama, princ Charles, G. Brown, S. Harper a N. Sarkozy

B. Obama, princ Charles, G. Brown, S. Harper a N. Sarkozy | Zdroj: ČTK

"Žijeme ve světě soupeřících přesvědčení a tvrzení o tom, co je pravda. V takovém světě je vzácné, aby došlo k boji, který vypovídá o lidstvu něco obecného. Druhá světová válka to učinila," zdůraznil Obama.

6. červen 1944 - tento den vstoupil do historie jako den D. Spojenecké síly se tehdy vylodily na pobřeží francouzské Normandie a otevřely tak dlouho a netrpělivě očekávanou západní frontu. Vlily tak další naději do srdcí národů, které už pátým rokem strádaly pod německou okupací.

Byla to největší vyloďovací operace v historii vojenství. Její rozměry byly velkolepé: 5000 lodí spolu s tisíci menších plavidel, podporovaných 11 000 letadly, mělo během 48 hodin vrhnout téměř 200 000 mužů proti Hitlerovu vychvalovanému Atantickému valu.

Ráno 6.června 1944, v den D, viděli němečtí pozorovatelé při pohledu z normandského pobřeží, jak se před nimi rozprostírají svazy 5300 námořních lodí, od největších válečných plavidel po nejmenší hlídkové lodi. Největší invazní flotila jaká kdy byla sestavena, zahrnující válečné lodi, obojživelná plavidla, pomocné a výsadkové lodi z Velké Británie, USA, Francie, Kanady, Polska, Řecka a Holandska, byla připravena zahájit osvobozování Evropy.

V archivu Českého rozhlasu jsme vybrali Historickou pohlednici Karla Kyncla z roku 1994 k 50. výročí vylodění v Normandii.

Přehrát

00:00 / 00:00

Historická pohlednice Karla Kyncla z roku 1994 k 50. výročí vylodění v Normandii

Mnoho článků z historie 2. světové války naleznete na našem speciálním webu.

Milan Kopp, Martina Hanáčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme