Volby v Iráku byly podle OSN v pořádku

OSN zatím v iráckých volbách neodhalila žádné podvody, které by mohly pozměnit jejich výsledek. V rozhovoru pro americký deník Christian Science Monitor to prohlásil zvláštní vyslanec šéfa světové organizace pro Irák. Holanďan Ad Melkert se tak vyjádřil ve vůbec prvním interview, které poskytl po hlasování z minulé neděle.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kurdský voják na severu Iráku právě odvolil

Kurdský voják na severu Iráku právě odvolil | Foto: Břetislav Tureček | Zdroj: Český rozhlas

Irácká ústřední volební komise ještě nesečetla ani polovinu hlasů. Podle OSN se však zatím neobjevily žádné zásadní nesrovnalosti. Na nezávislou komisi sice přicházejí stovky stížností, to prý jsou ale individuální záležitosti a nikoli náznak rozsáhlých nebo systematických podvodů.

Konečné výsledky mají být oznámené až ve druhé polovině března. Mezi Iráčany takové pomalé tempo vede ke spekulacím, že někdo potřebuje výsledky zfalšovat.

Nezávislá komise se ale hájí, že časově náročné je naopak dvojnásobné ověřování dat ukládaných do počítačů. Na všechno dohlížejí pozorovatelé ze zahraničí i zástupci jednotlivých iráckých stran.

Igor Maňour, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme