Už jsem neměl sílu bojovat, říká Krýzl o super-G v Kitzbühelu. Slovensko potěšili bratři Žampovi

Při neúčasti v kombinaci loni třetího Ondřeje Banka, který kvůli bolavému kolenu přerušil sezonu, se letos vrhnul na náročné svahy v Kitzbüzelu jen Kryštof Krýzl. Při rychlostních disciplínách je i v 29 letech teprve učedníkem, takže pro něj kombinace složená ze super-G a slalomu byla tvrdým zážitkem. Vydoloval z ní 5 bodů do Světového poháru.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kryštof Krýzl v Abelbodenu

Kryštof Krýzl v Abelbodenu | Foto: Czech Ski Media Team

„Nejsem žádný sjezdař, takže ne, že bych se musel nutit, ale člověk se musí hodně soustředit a namotivovat, aby do toho šel se závodním nasazením. Je to hodně nebezpečné,“ svěřuje se Kryštof Krýzl.

Lyžaři mívají radost, když celou noc mrzne a teplota pak zůstane pod nulou i po celý den. Jenže v Kitzbühelu to udělalo sjezdovku ještě obtížnější. Dnes se v rámci jel „pouze“ závod super-G na trati Streifalm.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kombinaci v Kitzbühelu i různě úspěšné snažení českých a slovenských lyžařů sledoval reportér ČRo Jan Kaliba

„Štve mě to, protože jsem se docela těšil a pokazil jsem to hned ve třetí bráně. Bylo to tam hodně těžké. Zkoušel jsem jet na krev a sneslo mě to, na rovinu jsem vůbec neměl rychlost,“ dělí se český lyžař o čerstvou zkušenost z extrémní pasáže nazývané Hausbergkante.

Závodníci v těch místech jedou velmi rychle, lyže pod nimi drncají a na konci musí ještě rychle zatočit. „Člověk už ví, že je závod ztracený a čeká ho místo, kde je to hodně ostré. Už jsem neměl sílu bojovat, tak jsem to jen tak dojel,“ vysvětluje Krýzl.

Po super-G v rámci kombinace byl nakonec 61. Náladu mu příliš nespravila ani podvečerní slalomová jízda, po které získal 5 bodů do SP za 26. místo v kombinaci.

Vyzkoušení vyhlášeného sjezdu na Streifu Krýzla už vůbec neláká. „Kdybych chtěl napodobit Banyho (Ondřeje Banka, pozn. red.), tak v super-G musím jet top jízdu. Časem bych to vzal tréninkově. Jel bych tréninky sjezdu. Závod asi ne, to je velký risk.“

Kabinky lanovky v Kitzbühelu nesou jména vítězů. Může jím být i Krýzl

Číst článek

Větší radost mají na Slovensku. Mají nejen veleúspěšné ženy, slalomářky, ale také dva borce, kteří dokázali bodovat v jednom závodě SP. A rovnou v Kitzbühelu. Stupně vítězů těsně unikly pátému Adamu Žampovi, první body v kariéře si za 23. místo připsal jeho bratr Andreas.

Ani si nepamatuju, kdy byli naposledy dva Slováci v třicítce. Je to super pocit, že jsme dva. A o to větší, že jsme bratři,“ září štěstím mladší Andreas.

„Jsem neskutečně šťastný, že Andreasovi se podařilo poprvé bodovat ve svěťáku. A páté místo v Kitzbühelu je sen každého lyžaře. Neskutečně si ho vážím,“ raduje se i starší Adam.

Kombinaci v Kitzbühelu vyhrál Francouz Pinturault, největší favorité SP, Nor Svindal i Rakušan Hirscher, závod nedokončili. Ale vítěz odpoledního super-G Svindal utekl svému konkurentovi už na 107 bodů.

Jan Kaliba, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme