Dalajlama si přeje demokratický Tibet

Britský deník The Independent komentuje víkendový výrok tibetského duchovního vůdce dalajlamy, že jeho nástupce nemusí nutně spojovat roli politického a duchovního vůdce. Jinými slovy, po půl tisíciletí autokracie vyzval třiasedmdesátiletý Dalajlama k demokracii.

"Přes dílčí nedostatky je demokracie nejlepším způsobem správy věcí veřejných," řekl nositel Nobelovy ceny míru na videozáznamu, odvysílaném před tibetskými mnichy. Příští volby tibetského vůdce se mají konat v roce 2011. Přestože tibetská buddhistická komunita mívá často odlišné názory než její exilový duchovní vůdce, lze očekávat, že jeho touhu po demokracii nebude moci ignorovat.

"S dalajlamovými plánu bude nepochybně souhlasit hodně lidí, ale ještě větší množství shledá nápad podivným," píše komentátor britského deníku. Koneckonců jde o převtělence předchozího dalajlamy a emanaci Avalókitéšvary, tudíž hlavu nejkonzervativnější feudální autokracie na světě, opírající se o sny, znamení a rituály. Z hlediska dalajlamova životního příběhu má však jeho iniciativa hlubokou logiku. Nejde o to, že je jistě unaveným mužem a nepřeje si, aby podobné břemeno musel vláčet dějinami někdo další. Demokratické směřování je však daleko staršího data. Pro demokratické reformy se vyslovil již v roce 1959, po svém útěku z Tibetu, obsazovaného Čínou. Rok nato se exilová vláda v indické Dharmasále vzdala tradičních aristokratických titulů. A v roce 1963 duchovní vůdce prosadil návrh ústavy pro "svobodný Tibet budoucnosti", v němž poprvé zazněla myšlenka, že by tento stát na "střeše světa" jednou vůbec nemuseli vést dalajlamové.

Otázkou je, jak toto novátorství přijmou Tibeťané. V roce 1959 se mnozí obětovali, aby jej dostali do bezpečí. Myšlenka, že by Tibet nyní jeho duchovní ochránce opustil ve prospěch voleného vůdce, zřejmě nejostřeji narazí právě na mínění řadových Tibeťanů. Nad dalajlamou nicméně visí Damoklův meč chřadnoucího zdraví, a on sám cítí, že otázku nástupnictví musí vyřešit co nejdříve. Jinak hrozí, že se exilové tibetské komunity začnou neřízeně rozpadat na shluk nejrůznějších uskupení. Jisté je jen jedno - tradiční řešení, podle něhož má po smrti dalajlamy následovat 20leté mezivládí a čekání na nové převtělení, je už nepoužitelné. Vzhledem k tomu, že z mnoha tibetských aristokratů se vyklubali čínští agenti, a představitelé chrámů by zase mohli vyvolat schizma, zbývá dalajlamovi podle The Independent jediná volba - opřít se o lid.

autor: rma
Spustit audio