Do německých měst se bez ekoplakety nevydávejte

20. červenec 2012

Ve velkých německých městech se můžete setkat s takzvanými „ekologickými zónami“. Do nich mohou vjet pouze vozidla, která splňují určité emisní limity. U našich sousedů je zavádějí už několik let a postupně se předpisy neustále zpřísňují. Mnoho českých řidičů však o ekologických zónách v Německu neví.

Německá města mohou vytvářet ekologické zóny, a znemožnit tak vjezd starých, kouřících automobilů do centra. Zóny jsou označeny dopravní značkou a barevně rozlišeny. Do určité zóny pak může motorista vjet pouze s ekologickou plaketou, tedy nálepkou dané barvy.

Jaké jsou druhy zón a plaket, mi řekl Petr Fonderfon, vedoucí stanice technické kontroly v Hrbovicích nedaleko Ústí nad Labem: „Jsou čtyři druhy známek. Jedničku – tedy bez označení – mívají většinou stará vozidla. Pak je červená, žlutá a zelená. Barvy se liší podle emisní normy uvedené v technickém průkazu.“

Novější auta s benzínovým motorem většinou nemají problém získat zelenou nálepku, horší je to už se staršími dieselovými motory. Ekologické nálepky se dají získat na některých stanicích technické kontroly. Potvrdil mi to Petr Fonderfon ze stanice v Hrbovicích.

Ekologická opatření se týkají hlavně velkých měst

„Veškeré informace lze nalézt na stránkách www.dekra.cz. Pořízení plakety stojí 300 korun. Pokud člověk nevymění SPZ, vydrží mu plaketa navěky. K pořízení nálepky s sebou musíte mít buď originál velkého technického průkazu, nebo kopii velkého a originál malého,“ popisuje.

Samolepka se lepí na přední sklo do pravého dolního rohu, podobně jako dálniční známka. Pokud vjedete do ekologické zóny bez příslušné nálepky, riskujete pokutu 40 eur.

Ekologická opatření se týkají hlavně velkých německých měst, jako jsou Berlín, Hamburk nebo Lipsko. K zavedení ekologických zón se výhledové připojí také Drážďany nebo Chemnitz.

ÚAMK Turistické informace v seriálu Autem po Evropě připravujeme ve spolupráci s ÚAMK.
autor: Jiří Zeman
Spustit audio