Izraelský voják Gilad Šalit je v zajetí Hamasu tři roky

25. červen 2009

Desátník Gilad Šalit už strávil v zajetí Hamasu tři roky. Když byl v roce 2006 unesen do pásma Gazy, bylo mu pouhých 19 let a letos v srpnu se dožije 23 - pokud je ještě naživu. Hamas nikdy nedovolil Mezinárodnímu červenému kříži vězně navštívit a pouze jednou předal Šalitovým rodičům audionahrávku, která je považována za autentickou. Ta však pochází z června 2007 a jedinými dalšími důkazy jsou dva dopisy, z nichž nejnovější je rok starý.

Mezinárodní společenství Gilad Šalit nezajímá ani z poloviny tak, jak by je zajímal osud třeba amerického nebo britského zajatce. Západní politikové se omezují jen na sporadické výzvy k jeho propuštění a nevyvíjejí na Hamas naprosto žádný nátlak. Dokonce i americká vláda nedávno kritizovala izraelský kabinet za to, že Šalitovým propuštěním podmiňuje otevření hranic do pásma Gazy.

Vládě Ehuda Olmerta, za které byl Šalit unesen, se vojákovo osvobození dojednat nepodařilo. Šalitovi rodiče jsou velmi kritičtí vůči Olmertově postupu a tvrdí, že pro osvobození jejich syna toho neudělal dost. Teprve dva týdny před odchodem z úřadu ustavil výbor, který měl posoudit výběr palestinských vězňů pro případnou výměnu; vláda také nepodmínila loňské příměří s Hamasem Giladovým osvobozením a několikrát propustila palestinské vězně, jen aby takzvaně posílila předsedu palestinské samosprávy Mahmúda Abbáse, aniž za to cokoli požadovala. Tři čtvrtiny Izraelců s nimi souhlasily, že Olmertův kabinet Šalita odepsal. Převážná většina veřejnosti však podporuje výměnu vězňů, přestože propuštění pachatelů krvavých atentátů by bylo nebezpečným precedentem, který může vést nejen k dalším únosům, ale také připravit o život řadu lidí, protože značná část propuštěných teroristů se podle statistik k atentátům vrací. Terčem kritiky bylo i to, že se vláda nikdy nepokusila Šalita osvobodit. Zklamání přinesla také letošní operace v pásmu Gazy, při které armáda po vojákovi intenzivně pátrala.

Nakonec však kabinet před svým odchodem alespoň odmítl uvolnit hraniční přechody do pásma Gazy, dokud Šalit nebude propuštěn, a stejný slib dal vloni i egyptský prezident Husní Mubarak o přechodu v Rafáhu. Chybou izraelské vlády však bylo vůbec první porušení zásady nepropouštět odsouzené vrahy, když loni v létě v rámci výměny vězňů s libanonským Hizballáhem vyměnila čtyřnásobného vraha za dva vojáky unesené za druhé libanonské války v roce 2006. Nakonec dostala jen jejich mrtvá těla, ale Hamas tím utvrdila v přesvědčení, že dosáhne osvobození svých teroristů.

Hnutí ze svých požadavků nikdy významněji neslevilo, přestože pásmo Gazy za únos zaplatilo obrovskou cenu - při nejrůznějších odvetných akcích bylo v posledních třech letech zabito okolo dvou tisíc Palestinců, zničeno přes 10.000 domů a uzavřeny hraniční přechody. Nakonec ustoupil Izrael a Olmertova vláda koncem loňského roku souhlasila, že propustí požadovaných tisíc vězňů a s nimi i 325 ze 450 vrahů, přestože většina z nich se podílela na závažných teroristických útocích, které si vyžádaly přes 200 mrtvých - více než čtvrtinu všech izraelských obětí palestinského terorismu. Propuštění však podmínila jejich vyhoštěním mimo palestinská území, s čímž nesouhlasil Hamas, a v tomto bodě jednání skončilo. Následovala izraelská operace v pásmu Gazy a parlamentní volby, z kterých vzešla vláda Binjamina Netanjahua.

Ten jednání několik měsíců neobnovil, přestože představitelé Hamasu z Gazy několikrát naznačili, že by celou záležitost měli rádi co nejdříve z krku. Ledy se pohnuly teprve v posledních týdnech, kdy Netanjahu jmenoval nového vyjednavače, který má obnovit jednání tam, kde skončila za Olmerta. Kabinet také potvrdil rozhodnutí jeho vlády, že dokud nebude Šalit propuštěn, neotevře hranice do pásma Gazy. Začátkem června pozval Egypt do Káhiry zástupce Hamasu a v neděli ji navštívil i izraelský ministr obrany Ehud Barak, který je však zastáncem nezveřejňování informací, takže o jeho návštěvě nejsou k dispozici žádné podrobnosti.

Tento týden se objevily optimistické arabské zprávy o zmírnění požadavků Hamasu, "dohodě na spadnutí", či dokonce o blížícím se předání Šalita Egyptu. Izrael je ale všechny dementoval a Hamas v úterý zopakoval, že své požadavky nezměnil. Giladovi zatím ani neodevzdal dopis rodičů, který do Gazy minulý týden přivezl bývalý americký prezident Jimmy Carter. Přesto Netanjahuova vláda v úterý propustila předsedu palestinského parlamentu a člena Hamasu Abdalazíze Duaíka, který byl spolu s desítkami dalších hamasovských zákonodárců zatčen v odvetné akci po vojákově únosu. Jeho propuštění však nebylo ničím podmíněno, a Šalitovi tak na svobodu nepomůže.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání . Některé vybrané komentáře si můžete přečíst také v Týdeníku rozhlas .

autor: gzb
Spustit audio