Martin Macek už myslí na Rallye Dakar 2010

19. leden 2009

Na první Rallye Dakar v Jižní Americe už se bude jen vzpomínat. Včera všech 271 strojů, které zvládly nástrahy tratě dlouhé 9579 kilometrů, vyjelo v Buenos Aires před fanoušky a fotografy na slavnostní cílovou rampu. Týkalo se to i tří českých motorkářů. Nejlepším z nich byl celkově osmnáctý Martin Macek.

Náš reportér v dakarském konvoji Jan Říha se ještě před nájezdem na rampu stačil zeptat na pár otázek a hodnocení jeho druhé dakarské účasti.

"Jsem nadmíru spokojený, protože jsem startoval ze 111. místa. Začátek byl velmi těžký a užil jsem si také dost pádů, takže umístění v první dvacítce je pro mě velká satisfakce. Já jsem se vždycky chtěl umístit na co nejlepších místech a to se mi také splnilo."

Kdy vám bylo na Rallye Dakar 2009 nejhůře?

"Začátek a první dvě etapy, tam to bylo opravdu těžké. Měl jsem dva nepříjemné pády a dokonce jsem váhal, jestli pokračovat dál. Motorka byla také dost rozbitá, takže tam se to lámalo."

Byla podle vás jihoamerická Rallye Dakar lepší než africká?

"Nemohu moc hodnotit, protože v Africe jsem byl jen jednou, ale tady v Americe to je opravdu velmi náročné. Překvapily mě tu obrovské písečné duny - to jsem ani nevěděl, že existují tak velké duny. Například jedete 500 metrů po duně dolů a na konci svahu vás čeká hluboký písek, ze kterého se téměř nedá dostat. To byly takové perličky. Letos jsem si tak dvakrát nebo třikrát sáhnul opravdu na dno."

Pojedete příští ročník Rallye Dakar, ať už bude v Jižní Americe nebo Africe?

"Projekt už existuje. Yamaha má o mě evidentní zájem a líbí se jim moje výsledky. Také podávám stabilní výkony, a to i s pohmožděným kloubem palce. Budou se pro mě snažit postavit i silnější motorku, ale o tom ještě probíhá jednání. Během čtrnácti dnů bych se měl objevit v Holandsku a mělo by se to dále řešit."

Co se vám z letošního ročníku Rallye Dakar nejvíce vrylo do paměti?

"Asi publikum, které tu vytvářelo příjemnou atmosféru. Diváci byli opravdu skvělí."

autor: jař
Spustit audio