Museli jsme Chodorkovského přemlouvat...

17. červenec 2008

...řekl včera na tiskové konferenci jeden z právníků Michaila Chodorkovského Jurij Šmidt na tiskové konferenci v Moskvě. Naznačil tak, že jde o iniciativu nikoli bývalého ropného magnáta, ale jeho právních zástupců. Sám Chodorkovskij se nejdřív nechal slyšet, že má k formálnímu právu velkou úctu, rád ho bude respektovat a pevně doufá, že když naplní všechny požadavky existujícího ruského zákona, tento zákon mu cestu na svobodu umožní sám.

Dílem to Michail Borisovič jistě myslel vážně, ale dílem v těchto slovech zaznívá trpká ironie, protože někdejší šéf Jukosu dobře ví, že jeho nesoudilo a nesoudí ruské právo, ale nejvyšší ruská státní moc. Snad právě proto zazněly i dva další dnes široce citované Chodorkovského výroky, totiž že "teď se moc může ukázat a předvést, jak to všechno myslí", ale ještě výmluvněji asi zní tento závěr: "Ať je to, jak chce, mám v tuto chvíli právo i možnost obrátit se na samotného ruského prezidenta."

Právě tato slova zřejmě řadu dnešních ruských médií inspirovala k dohadům a spekulacím, že Chodorkovského právníci už absolvovali jistá zákulisní jednání s kremelskou administrativou a že snad už dohodli i to, kdy a za jakých podmínek by tvrdě potrestaný oligarcha mohl znovu dýchat vzduch svobody.

Doslova senzaci způsobil dnes šéfredaktor zuřivě nacionalistického listu Zavtra neboli zítra Alexandr Prochanov. Tento v brežněvských dobách nadějný autor příběhů téměř bukolických a posléze apologeta sovětské války v Afghánistánu, který si mezi tehdejšími sovětskými liberálními intelektuály vyloužil trefnou přezdívku "slavík generálního štábu", ve vysílání rozhlasové stanice Echo Moskvy prohlásil, že Chodorkovskij se na svobodu dostane letos v říjnu. Ale citujme přímo slova Prochanovova: "Rozhodl jsem se, že získám nějaké konkrétní informace... chvíli se pohyboval v kompetentních kruzích a ty mi sdělily, že v říjnu bude Chodorkovskij svobodný." O jaké kompetentní kruhy jde, si bývalý opěvatel sovětských branných sil a jejich hrdinství nechal pro sebe. Dodal jen, že ony spřátelené kruhy "znají všechna tajemství nebo je přinejmenším tuší". Alexandr Prochanov posluchačům Echa Moskvy prozradil také další zajímavost - totiž že Chodorkovskij se z krasnokamenského lágru na čínské hranici dostane jedině za předpokladu, že učiní slib nezabývat se napříště politickou činností.

Jakkoli zní zpráva o možném Chodorkovského osvobození v tuto chvíli fantasticky, něco by na ní přece jen být mohlo. Pokud jeho obhájcovský tým opravdu oslovil přímo prezidentskou administrativu, pak je docela dobře možné, že Dmitrij Medveděv, který se hlavně v předvolebním období směrem na Západ docela úspěšně prezentoval jako liberál, který tvrdil, že mu v životě ruské společnosti půjde o respektování lidských práv a bezpodmínečné dodržování zákona, mohl by na této nejslavnější a zároveň nejproblematičtější kauze putinského období prezentovat, že není jen Putinovým klonem a že jeho cesta vysokou ruskou i mezinárodní politikou se přece jen bude ubírat poněkud jinudy, než ta Putinova. Jeho dosavadní rétorika ani praktické počínání však zatím nic takového nenaznačují.

Ale i kdyby - one údajně požadovaný Chodorkovského slib nemíchat se do ruské politiky zní víc než pravděpodobně a stejně pravděpodobné je, že muž, který do vězení putoval právě za přílišnou politickou samostatnost a odvahu, nebude na něco takového ochoten přistoupit.

Faktem na druhé straně je, že za Putinovy vlády byla proti Michailu Chodorkovskému i jeho blízkému spolupracovníku Platonu Lebeděvovi už v únoru loňského roku, viditelně právě proto, aby po odpykání poloviny trestu vězení opustit nemohli, vznesena a poté připravována další a další obvinění. Ta by pro někdejšího šéfa Jukosu mohla podle některých odborných odhadů znamenat až 22 let za mřížemi navíc. Pokud by tedy současná iniciativa jeho právního týmu alespoň dosáhla, že podobný vývoj nakonec nenastane, mohli bychom v dnešním Rusku za pokrok považovat i to.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání . Některé vybrané komentáře si můžete přečíst také v Týdeníku rozhlas .

autor: ldo
Spustit audio