Do Arménie stále častěji míří turisté z Íránu

Už víte, kam letos pojedete na dovolenou? Mnoho Íránců má už teď jasno, že zamíří do Arménie. Píše o tom list Los Angeles Times. Tato malá postsovětská země v horách nevypadá jako typická turistická destinace, ale má - zejména pro mladé Íránce - několik předností.

Je blízko, je tam levně a není potřeba na dlouho dopředu žádat o vstupní vízum. A především, je tam svoboda, kterou íránská mládež doma postrádá, a to ve všech ohledech. Křesťanská Arménie totiž na rozdíl od muslimského Íránu nezakazuje prodej alkoholu, a tak se vedle dobrého arménského jídla mohou Íránci napít i tamního koňaku i jiných omamných nápojů. Íránské ženy zde mohou odložit šátky a třeba veřejně tančit, zatímco muži nevěřícně hledí na Arménky, které chodí po ulici v minisukních a v botách na vysokých podpatcích. A tak se zejména o íránských svátcích, jako byl nedávný perský Nový rok, Jerevan zaplní hloučky íránských turistů. Jak ale zdůrazňují i sami Íránci, nejde jim o konkrétní sváteční dny, ale o samotný pocit, že jsou mimo svou vlast a tedy i bez dozoru všudypřítomné policie. Asi půl milionu Íránců jede do Arménie alespoň jednou ročně, nejčastěji jsou to Íránci arménského původu. Představitel arménské komunity v Íránu odhaduje, že Arménii v poslední době navštívilo asi 80 % členů této menšiny.

Do Arménie se jezdí i za kulturou, protože v Íránu jsou například zakázána vystoupení ženských zpěvaček. Také někteří íránští umělci nahrávající v zahraničí zde mohou vystupovat, protože íránské úřady od íránské revoluce z konce 70. let takovou hudbu doma nepovolují. Například kdysi velmi oblíbený zpěvák Andy, nyní 52letý, nedávno vystupoval pro íránské zájemce v Jerevanu. Právě letošní léto má být obdobím mnoha takových koncertů, protože mnohé zákazy, dříve ustupující, v Íránu opět zpřísňují.

Mnozí Arméni jsou z invaze svých sousedů rozpačití – například proto, že tu lidé nejsou zvyklí na příliš velké množství cizozemců v ulicích. Krom toho Íránci neumějí pít, a tak se po městech motají skupinky společensky nepříliš přijatelné mládeže.

Z hlediska národní ekonomiky je však příliv turistů velmi výhodný, a nejen turistů – sama Arménie zrovna neoplývá dobrými sousedy a Írán docela dobrým a stabilním sousedem je. Arménie dnes žije nejen z peněz, které u ní utratí rozpustilí návštěvníci, ale i z íránských investic, které se podílejí na obnově tamního hospodářství. Írán také dodává Arménii důležité suroviny a elektřinu, a tak mezi těmito dvěma státy zcela rozdílné velikosti a kultury existuje docela dobrá spolupráce.

Spustit audio