Německo chce změnit bodový systém

15. únor 2012

Na evropských silnicích přijde ročně o život 35 tisíc lidí. Ke snížení tohoto tragického čísla by podle expertů měly vést přísnější kontroly i přísnější tresty pro ty, kteří porušují bezpečná pravidla jízdy. Zatočit s piráty silnic se chystá i německý ministr dopravy Ramsauer.

Jaké změny v pravidlech se chystají?

„Přehodnocení celého bodového systému. Limit pro odebrání řidičského průkazu by se měl snížit z 18 na 8 bodů. Za mírné přestupky, které neohrožují bezpečnost jako vjezd do ekologické zóny bez náležité známky, by řidiči platili pouze finanční pokutu, body by se neodebíraly.

Jeden bod by se odebíral za mírné překročení rychlosti, ve druhé kategorii by byly přestupky jako jízda na červenou nebo tísnění. Teď například za vážné porušení předpisů může řidič přijít o tři až sedm bodů,“ říká zpravodajka Českého rozhlasu Klára Stejskalová.

V Německu platí, že lze ztrátu bodů umazat některými dopravními kurzy. To by zůstalo zachováno?

„Pouze v omezené míře. Ministr Ramsauer razí nulovou toleranci pro řidiče s alkoholem v krvi nebo za jízdu pod vlivem drog. Jinak už při ztrátě čtyř bodů by měl každý řidič dostat varování z centrálního registru přestupků ve Flensburgu. Při šesti takzvané poslední varování a při osmi by tedy měl přijít o řidičský průkaz. Pokud jde o samotné kurzy, průzkumy ukázaly, že chování řidičů se po jejich absolvování nijak nezměnilo, takže by se měla zvýšit jejich kvalita.“

Českého řidiče určitě nejvíce zajímá, zda dojde ke zvýšení pokut.

„Ke zvýšení pokut by mělo dojít, a to výrazně. Přesně o kolik však zatím říct nelze, protože celé to je ve fázi návrhu, který ještě nebyl schválený. Platit by měl začít až někdy na konci příštího roku,“ uzavírá Stejskalová.

autor: kls
Spustit audio