Petr Vizina: Bassám a Rami, Izrael a Palestina

14. listopad 2023

Prohlížím si fotku, která mi zbyla po našem posledním setkání v Praze. Ten úplně vpravo, usměvavý šedesátník v modrém obleku se jmenuje Bassám Aramín. Překvapilo mě, když jsem se dozvěděl, že ten muž jemných způsobů od svých sedmnácti let seděl v izraelském vězení.

Jako Palestinec vyrůstal s tím, že pomstí bezpráví, kterému jeho krajané říkají nakba, tedy pohroma nebo katastrofa, při které byli jeho předkové po vzniku státu Izrael v osmačtyřicátém roce nuceni odejít z domova.

Čtěte také

Rami Elhanan, kterého mám po své levici, smyslem pro sarkasmus a nadsázku v ničem nezapře izraelského žida a obyvatele velkoměsta, v Ramiho případě Jeruzaléma. Rami je o pár let starší než Bassám, jako voják zažil jomkipurskou válku ve třiasedmdesátém a nebýt událostí, které ty dva spojily dohromady, by si teď namísto literárního festivalu ve vzducholodi pražského DOXu třeba užíval peněz, které vydělal jako reklamní grafik. Možná by s paní Elhananovou popíjeli víno na terase hotelu u moře v Eliatu, uštěpačně komentovali snachu nebo zetě a rozplývali se nad vnoučaty.

Rami mi řekl, že s prvním Palestincem v životě mluvil teprve až po čtyřicítce a byl to právě Bassám. Ti dva, Bassám s Ramim se navzájem oslovují bratře a je v tom slyšet spíš společný jmenovatel poznaných úlomků lidství než strojená harmonie. Události, které Bassáma s Ramim spojily, jsou nejhorší noční můrou každého rodiče.

Čtěte také

Bassámově dceři Abír by dnes bylo ke třiceti; jako desetiletou ji zastřelil gumovým projektilem izraelský pohraničník, když stála s kamarádkou před školou. Někde blízko kluci po vojácích metali kameny. Ramiho dcera Smadar byla v nesprávnou dobu na nesprávném místě; tři čtrnáctileté kamarádky se šly projít nákupním centrem v ulicí Bena Jehudy v Jeruzalémě, právě ve chvíli, kdy se tu odpálili tři palestinští sebevrazi.

Palestince Bassáma s Izraelcem Ramim sezámily jejich mrtvé dcery, Abír a Smadar. A pohromadě je drží představa, že by už žádný palestinský ani izraelský rodič nemuseli nic tak hrozného zažívat. Vizi, pro kterou ti dva pracují, teď v Izraeli brutálně rozkopaly události 7. října. Někdy věci naberou špatný směr.

Čtěte také

Před letošním 7. říjnem se ještě mohlo zdát, že by bojovníci za nenásilí, Combatants for Peace, jak si organizace, ke které patří Rami Elhanan s Bassámem Aramínem, mohla být tou hrstí písku hozenou do soukolí nespravedlnosti a hněvu, které připomínají moderní dějiny Izraele ve vztahu k palestinským Arabům.

Těch zhruba 700 židovských a palestinských rodin, které ztratily dcery nebo syny a které si řekly, že podobnou hrůzu by už žádné rodiny v Izraeli a v Palestině nemusely zažívat, kdyby se zastavil nebo alespoň přibrzdil stroj násilí a pomsty.  

Čtěte také

Je vždy tristní, když se uvažování o živých, nenahraditelných lidech uchýlí k porovnávání a k matematice ztrát. Oproti zbraním a rychlým lidovým soudům mezi námi, kdo katastrofě přihlížíme z bezpečné vzdálenosti, se něco tak pomalého, jako čtení a přemýšlení zdá naivní a neúčinné. Naděje nemá být laciná a chlácholivá, potvrzují naši předtuchu dávné prorocké hlasy a příběhy Izraele ve starozákonních textech.

Bassámův a Ramiho příběh převyprávěl irský spisovatel Colum McCann v románu Apeirogon, který vyšel v překladu Pavly Niklové česky. Apeirogon je prorockým hlasem dneška. V momentech, kdy trneme nad zprávami z bojišť, se čtení knih může zdát výrazem netečnosti, nebo zoufalství. Jenomže literatura se uchází o naši morální představivost a tvaruje naše myšlenky i činy.  

Čtěte také

Prohlížím si fotku z našeho posledního setkání s Bassámem Aramínem a Ramim Elhananem v Praze. Ke konci večera jsem uprosil Bassáma, aby zazpíval. Bylo to tak intenzivní, že nám naskočila husí kůže. Vysvětluju si to tak, že tentýž hlas, který zní v posvátných knihách židů, slyším v hudbě Arabů.  

Ten hlas se nedá vypnout, i když ho přehluší děsivé zprávy o vyhlazování kibuců a náletech v Gaze. Ten hlas je v nás přednastavený a nespokojí se s chlácholením. Ten hlas svědomí dá jednou Bassámovi s  Ramim za pravdu.

 

autor: Petr Vizina
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.