Uprchlické kvóty jsou nešikovným odváděním pozornosti od příčiny problému, říká odborník

27. květen 2015

Evropská komise představila plán pro rozdělení imigrantů. Do Česka by podle něj mělo přijít skoro 1200 uprchlíků, kteří se přes Středomoří dostali do Itálie nebo do Řecka.

Čísla se ještě mohou změnit, ale podle diplomatů bude návrh vypadat právě takhle, protože komise je přesvědčena, že na řešení současné uprchlické krize by se měly podílet všechny země Evropské unie.

„Je to alespoň nějaký plán, protože nějaká řešení bylo třeba přijmout,“ uvedla v našem vysílání ředitelka Sdružení pro integraci a migraci Magda Faltová.

Podle ní by bylo ideální dobrovolné přijímání uprchlíků členskými státy EU, což se ale neděje. „Evropa je založena na solidaritě a humanismu, a Česká republika ani jedno z toho neukazuje.“

Lepší systém než kvóty, by byla solidarita, domnívá se Faltová. „Každý stát se podívá na svou situaci a možnosti, a přihlásí se k tomu, že ty lidi přijme.“

Ředitelka se vzedmutí proticizineckých nálad neobává. „Mluvíme o lidech, kteří jsou opravdu uprchlíci, bojí se o svůj život. Je sice důležité pracovat v zemích původu běženců, ale je zjevné, že Evropská unie nevyřeší problém v Sýrii nebo v Libyi.“

Povzbuzení dalších vln migrace na základě vydání umístěnky stávajícím uprchlíkům se ředitelka neobává. „Jejich počet stoupá čistě jen proto, že v těch zemích, kde jsou, nemohou žít,“ říká Magda Faltová.

Hodkovský: Více než z poloviny jde o ilegální ekonomické migranty

Výkonný ředitel think-tanku Evropské hodnoty Radko Hodkovský neočekává, že by Evropská komise svůj záměr výrazně změnila. „Komise bude reagovat na výtky, ale její plán je snažit se kvóty protlačit co nejrychleji v té nejmaximálnější podobě.“

Expert odmítavý postoj České republiky ke kvótám obhajoval. „Čeští politici nejen že rozumí českým voličům a vidí nebezpečí akcelerace různých populistických a nacionalistických tendencí, ale rozumí i tomu, jak jsou kvóty nastaveny, já se domnívám, že to je velmi špatně nastavený systém.“

Nejen, že neřeší příčiny problému, kdy dramaticky narůstá počet lidí, ale neřeší ani následky, které vidíme ve Středozemním moři, vysvětlil Hodkovský.

„Je to snaha přijít rychle s nějakým řešením, které uspokojí státy na jihu Evropy, které se potýkají s přívalem uprchlíků a zároveň nešikovné odvádění naší pozornosti a plýtvání politického kapitálu na to, abychom řešili skutečné příčiny. Ty jsou v zahraničí, tam je třeba zaměřit naši pomoc,“ radí ředitel.

Je potřeba si uvědomit, že více než polovina uprchlíků nejsou lidé, kteří potřebují pomoc, ale jsou to ilegální ekonomičtí migranti, připomněl odborník.

„Musíme dělat taková opatření, která povedou k tomu, že ti lidé, kteří nemají nárok na to, aby do zemí EU přišli, se na tu cestu ideálně ani nevydali,“ shrnul Radko Hodkovský.

autoři: oci , bum
Spustit audio