Palestinská marmeláda skvěle chutná a pomáhá ženám

Made in Palestina. Výrobky s tímto označením byste zřejmě hledali marně, a to i na samotném Blízkém východě. Hlavním důvodem je pochopitelně skutečnost, že Palestina jako samostatný stát neexistuje. Přesto existují výjimky. Jednou z nich jsou palestinské džemy Džabál al-Kuds vyráběné u Jeruzaléma.

„Tohle je stará etiketa a tohle nová. Jak vidíte, je mnohem výraznější a pestřejší, prostě lepší,“ ukazuje pracovnice marmeládovny štítky na sklenicích naplněných lahodnou pochoutkou. Bez nápaditosti v dnešním světě holt prodáte máloco, bez ohledu na kvalitu daného produktu. O propagaci nemluvě.

„Vydali jsme se na tržiště a do obchodů v Ramalláhu, tady v Al-Azaríji nebo v Betlémě a dávali jsme lidem ochutnat. Zjišťovali jsme, zda je to dobré, jestli jim to chutná, nebo ne a jak džem případně vylepšit,“ vzpomíná na nelehké začátky paní z marketingového oddělení.

Proniknout do povědomí zákazníků v případě závodu Džabál al-Kuds, Pahorky jeruzalémské, stojícího na úpatí Olivetské hory nebylo to nejtěžší. Podnik se totiž nachází ve vesnici Al-Azaríja ležící za vysokou betonovou zdí budovanou Izraelci a oddělující Jeruzalém od palestinských území na Západním břehu Jordánu.

Najít práci v obci Al-Azaríja není jednoduché, natož pro ženy

25 tisíc obyvatel obce má výrazně omezen pohyb. Pracovních příležitostí a možností podnikat je proto žalostně málo.

V marmeládovně našly muslimské ženy práci

„Začala jsem tu pracovat před dvěma lety, a to kvůli penězům. Byla jsem bez zaměstnání, tedy bez peněz. Mám dvě dcery. Teprve nyní jsem konečně schopna jim sama něco koupit – oblečení na sebe, lepší jídlo a podobně,“ svěřuje se 45letá Chalúd Advanová, jedna z muslimských žen, které se rozhodly postavit nejen osudu, ale také společenským předsudkům

„Jde o první podobný projekt u nás. Pravdou je, že ze začátku budil trošku nedůvěru mezi místními. Nejde totiž jen o výrobu kvalitních potravin, ale zároveň o to, abychom se dokázaly postavit na vlastní nohy. Můj manžel také nechtěl, abych sem šla. Řekla jsem mu, že je to moje volba a že chci být soběstačná,“ říká rázným hlasem Vafa Aškarová, už na první pohled energická žena, která si, podobně jako zhruba dvacítka jejích kolegyň, dokáže v marmeládovně měsíčně vydělat zhruba sedm tisíc korun.

Marmelády mají úspěch i ve Francii

O výrobky značky Džabál al-Kuds je totiž stále větší zájem, a to nejen mezi Palestinci. Džemy jsou té nejvyšší kvality, zcela bez chemických přísad a vyráběny jsou podle francouzských receptů. Však se také marmelády s označením Made in Palestine vyvážejí i do země galského kohouta. Družstvo plánuje export také do Jordánska a dalších států.

„Před dvěma měsíci jsme naše produkty představily ve Francii a všem moc chutnaly. Jsme pyšné na to, že dokážeme vyrobit kvalitní palestinské potraviny, navíc samy ženy, bez pomoci mužů,“ dodává hrdě paní Aškarová.

Sehnat práci v Al-Azaríji není jednoduché

To vše díky iniciativě Evropského institutu pro spolupráci a rozvoj, který s projektem marmeládovny přišel, finančně ho podpořil a přivezl i francouzské experty. Ti palestinské ženy naučili, jak ovoce správně konzervovat a vyrábět ty nejlahodnější a nejzdravější džemy.

Jak vlastně marmelády pocházející z Palestiny chutnají? „Jsou bez jakýchkoliv náhražek, což o mnoha potravinách prodávaných v českých obchodech nelze říci. Navíc neobsahují žádné umělé přísady,“ ujišťuje posluchače reportér Robert Mikoláš. Vladimíru Krocovi odpověděl například i na to, v jakých podmínkách vlastně palestinské marmelády vznikají a čím jsou specifické.


Zvětšit mapu: Al-Azaríja leží na úpatí Olivetské hory nedaleko Jeruzaléma

autor: mir
Spustit audio