Recese španělského stavebnictví

18. červenec 2008

Říká se, že hospodářské oživení začíná zpravidla v odvětví stavebnictví stejně tak jako recese případně krize. Odborníci to zdůvodňují mimo jiné sezónností tohoto oboru. Jako příklad může sloužit případ dvou severoamerických hypotečních společností, které operují v nemovitostech: Fannie Mea a Freddie Mac.

Jejich akcie už několikátý týden stále klesají. Fannie ztratila už téměř 70% své původní hodnoty a Freddie dokonce 80%

Recese stavebnictví se přesouvá do Evropy, konkrétně a zatím nejmohutněji do Španělska. Stavební boom tam začal v roce 1996 a trval bez výkyvů jedenáct let. Loni projevil první známky stagnace a letos zaznamenal už prvé poklesy. Zatím nejsou velké, ale prohlubují se každý měsíc. Tento týden zveřejnil unijní EUROSTAT výsledky za měsíc květen, které potvrzují, že produkce ve španělském stavebnictví poklesla o téměř jedenáct procent. V dubnu to bylo plných 19%. Situace v Evropě není všude stejná. Podle statistiky Evropské unie vzrostla produkce ve stavebnictví v osmi zemích unie, zatímco v pěti poklesla. Je mezi nimi i Česká republika se zatím poměrně malou recesí: něco přes dvě procenta.

Ve Španělsku má pokles stavební výroby příčinu v úpadku stavební a hypotéční firmy Martinsa-Fadesa, která zabírá polovinu místního trhu s nemovitostmi a má v Evropě řadu filiálek. Firma upadla do platební neschopnosti vůči bankám podobně jako americké společnosti Fannie a Freddie, protože se zákazníci stále více zpožďovali s platbami. Odhaduje se, že dluh vůči bankám dosáhl už úctyhodných sedmi miliard eur, ale přesné číslo není známo. Část tohoto dluhu může totiž Martinsa-Fadesa mít vůči svým filiálkám v tuzemsku i v cizině. Společnost zatím o výši svých dluhů žádné informace veřejnosti nesdělila. Věřitelé, tedy banky, podaly žádost na konkurs firmy, což soud tento týden přijal. Možná i pod vlivem otřesů na madridské burze, které místní tisk označil za velmi prudké a přisoudil jim šestý stupeň na Richterově stupnici. Podle platných španělských zákonů budou nemovitosti firmy nyní po dvanáct měsíců obstaveny a potom spadnou do klína bankám.

Martinsa-Fadesa se brání tvrzením, že její nemovitosti mají hodnotu jedenácti miliard eur, z čehož větší část tvoří pozemky. Věřitelé však kontrují, že je těžké hovořit o hodnotě pozemků, která je fiktivní, neboť od začátku roku se nemovitosti prodávají málo. Jeden z představitelů firmy Fernando Martín Álvarez v posledních měsících do úmoru ujišťoval, že ceny za nemovitosti nebudou klesat. Oficiální statistiky však nyní poprvé oznámily, že nemovitosti zlevnily. Zatím o málo, ale tento trend má pokračovat. V současné době se ve Španělsku průměrně platí za metr čtvereční 2000 eur, což je jen o málo víc než v České republice. Stavební a hypoteční firma Martinsa-Fadesa se vloni rozhodla předejít menšímu zájmu o nemovitosti ve Španělsku a snažila se nemalou část svých staveb přenést do jižní Ameriky. Jednak tamní země zatím recese nezasáhla, jednak by tam firma přesunula stavební dělníky, kteří přijíždějí za prací do Španělska a dnes zvyšují počet nezaměstnaných. Manévr se ovšem příliš nepovedl a recese pokračuje.

Madridská vláda si je vědoma, že otřesy, jež způsobila mohutná stavební firma budou mít dopady na celé španělské hospodářství. Ostatně už teď narůstá počet nezaměstnaných v různých souvisejících odvětvích. Ozvaly se hlasy, že propad je tak velký, že vláda nemůže nechat firmu padnout. Odpůrci tvrdí, že takhle je to rozhazování státních peněz. Ostatně věřitelé, zatím jen někteří, přišli s návrhem, že nechají stavební a hypoteční firmu pracovat pod dohledem a zisky budou odčerpávat na splácení jejích dluhů. Česká republika podle statistiky Evropské unie také zaznamenala mírný pokles stavební výroby. Ale kdo se rozhlédne po českých luzích a hájích, ihned zjistí, že investoři se u nás nebojí ukládat peníze do nemovitostí. Zatím se všude se staví.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání . Některé vybrané komentáře si můžete přečíst také v Týdeníku rozhlas .

autor: Karel Wichs
Spustit audio