Stížnost posluchače L. Malého na články M. Calábka a J. Jonáše na webu ČRo (červenec 2015)

29. červenec 2015

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 29. 7. 2015

Text 1. emailové stížnosti

Dobrý den,
rád bych podal podnět k prošetření uveřejnění článku http://www.rozhlas.cz/dvojka/kupredudominulosti/_zprava/parkinson-alzheimer-rakovina-cukrovka-milan-calabek-radi-jak-tyto-nemoci-lecit-prirodnimi-latkami--1467735 (na poslech rozhovoru jsem neměl) plného nesmyslů. Pan Calábek očividně nemá žádné zdravotnické vzdělání a přesto se odváží tvrdit, jak různá onemocnění vznikají. Samozřejmě mimo realitu. Rád bych se odkázal na zákon č. 484/1991, §2 odstavec 2a) (http://www.rozhlas.cz/digital/legislativa/_zprava/158850) a především na slovo "ověřených". V člá nku jsou uváděny naprosto zcestné informace o fungování lidského těla.
Lukáš Malý

Text 2. emailové stížnosti

Dobrý den,
je to už přes dva měsíce, co jsem zaregistroval článek od pana Calábka týkající se našeho zdraví. Jaké bylo překvapení, když vyšel další, jemu podobný. Jaké bylo mé překvapení, když jsem narazil na článek http://www.rozhlas.cz/dvojka/kupredudominulosti/_zprava/josef-jonas-prirodni-antibiotika-nemohou-hrat-prim-protoze-nas-ovlada-obrovska-do-civilizace-zazrana-manipulace--1475640. Ve všech článcích nejsou žádné relevantní důkazy, uvedeny studie a jsou to především jen dohady jedinců, kteří se chtějí zviditelnit. Ve výsledku šíří paniku a nedůvěru ve zdravotnický systém. Jak je toto v souladu s posláním veřejnoprávního rádia poskytovat sv&yac ute;m posluchačům OVĚŘENÉ informace? Bylo by dobré si např. pozvat nějakého opravdového odborníka do "duelu".

Lukáš Malý

Odpověď Rady ČRo

Vážený pane Malý,

jménem Rady Českého rozhlasu tímto odpovídám na Váš podnět z 28. května 2015.

Soudíme, že v pořadech ČRo věnovaných tématům lékařství atp. je v drtivé většině věnován prostor představitelům mainstreamové západní medicíny, biologie atd. Je plně v souladu s úkoly, které Českému rozhlasu ukládají příslušné normy, zejména zákon o Českém rozhlasu a Kodex Českého rozhlasu, aby dával prostor také alternativním náhledům. Máte pravdu v tom, že bývá prospěšné, když spolu v pořadech debatují rovněž zastánci odlišných přístupů ‒ v „duelu“, jak uvádíte. Doporučujeme Vám v této souvislosti například některé díly pořadu ČRo Plus „Pro a proti“, všechny jsou dostupné v internetovém archivu ČRo (http://www.rozhlas.cz/plus/proaproti).

Rada ČRo si k Vašemu podnětu vyžádala prostřednictvím generálního ředitele Českého rozhlasu vyjádření ze strany ČRo. Vypracoval je Ing. Miroslav Dittrich, šéfredaktor stanice ČRo Dvojka. Rada Českého rozhlasu toto vyjádření vzala na vědomí na své veřejné schůzi dne 29. července 2015.

Vážený pane Malý, děkujeme Vám za Váš aktivní zájem o vysílání Českého rozhlasu.

S pozdravem

Doc. PhDr. Michal Stehlík, Ph.D.
předseda Rady ČRo

Vyjádření vedení ČRo

Pořad Kupředu do minulosti je specifický tím, že otevírá neobvyklá, kontroverzní témata. V pořadu hovoří lidé, kteří objasňují i jiné stránky obecně zažitých postupů, zvyklostí, objasňují a vyvracejí i různá klišé.
V článku zmiňovaném posluchačem (vycházejícího z pořadu Kupředu do minulosti)ohledně přírodních antibiotik, nikdo nešířil paniku ani se nechtěl zviditelňovat. Šlo jen o to, přiblížit i jiné přírodní látky, které mohou mít příbuzné účinky jako některá obecně známá antibiotika. Nikdo nepopíral historický přínos a účinky antibiotik pro lidskou populaci. Ostatně i lékaři dnes upozorňují, že antibiotika se nadužívají (některé lékařské zdroje uvádějí, že až 60% antibiotik bylo předepsáno zbytečně). A ani naše vysoce vyspělé zdravotnictví se neuzavírá novým metodám a postupům, novým léčebným látkám. Důkazem může být i to, že v minulých dnech byla ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové otevřena Klinika tradiční čínské medicíny, přičemž do nedávna byli lidé využívající postupy čínské medicíny považováni za šarlatány.

Miroslav Dittrich
šéfredaktor Český rozhlas Dvojka

autor: kob
Spustit audio