Tři národní divadla představí své nejúspěšnější hry na festivalu Trialog v Brně

3. únor 2014

V brněnském Mahenově divadle večer začíná už 22. Trialog – nesoutěžní festival českých a slovenských divadel, především těch, které mají v názvu slovo „národní“. To letos platí bez výjimky a nejsou ani zastoupeny všechny soubory, které tuto podmínku splňují. Na rozdíl od předchozích let chybí Národní divadlo moravskoslezské. Přehlídka je tentokrát nezvykle komorní – vystoupí pouze soubory z Prahy, Brna a Bratislavy.

Zlatá kaplička importuje do Brna Zahradní slavnost Václava Havla. Přestože jde o poslední premiéru loňské sezóny, začíná už sbírat ocenění.

„Zahradní slavnost režíroval režisér Dušan Pařízek, za inscenaci byl oceněn Cenou Divadelních novin. Hra Václava Havla v prosinci slavila 50. narozeniny a myslím, že je ke cti autora a k necti nás všech, že je stále velmi aktuální,“ říká mluvčí činohry Národního divadla Praha Tomáš Staněk.

„V prosinci jsme se s inscenací účastnili takové ‚havlovské‘ konference, kde byla Zahradní slavnost velmi reflektována ve vztahu k tomu, co se teď v Čechách děje. Zajímavostí je, že v inscenaci je živá hudba, kterou realizuje Roman Zach,“ dodává Staněk.

ND Brno uvede Ostře sledované vlaky

Domovské Národní divadlo Brno nasadilo čerstvou novinku – Hrabalovy Ostře sledované vlaky měly premiéru 24. ledna a neformálně tak zahájily letošní oslavy stého výročí narození tamního rodáka. Představení pohostinsky nastudoval „hrabalovský“ režisér Ivo Krobot, a přestože titul dělá už popáté, je mu stále velmi blízký.

„Jako věc, která je napsána jen tak levou zadní, ale v podstatě má půdorys antické tragédie. Člověk, který lidsky zraje, udělá velký čin, za který je náležitě potrestaný,“ vysvětluje Krobot.

03033256.jpeg

„Chci podpořit to, že míra odboje je prostě u každého jiná, každý snese, co unese. Tady ti chlapi dospějí k nějakému rozhodnutí – oni si s námi můžou dělat, co chtějí a cynicky nás střelí do oka za flašku rumu a my jim sloužíme do posledního. Míra odboje u pana přednosty je pouze taková, že připravuje s lidmi z okolí vlasteneckou českou píseň. To je maximum, co může udělat, on nemá další odvahu…“ popisuje režisér.

Bratislava přiveze inscenaci Horace McCoye

Přehlídku uzavírá zahraniční soubor – Národní divadlo Bratislava přiváží inscenaci, která na jeho scéně trhá návštěvnické rekordy. Titul „Koně se také střílejí“ Horace McCoye je modernizován – odehrává se v současné Americe a namísto sociálního akcentuje spíše existenciální problém.

Podle režiséra Martina Huby je dnešní svět plný podvodů – od předvolebních slibů přes reklamy až po většinu televizních seriálů. Odsouzení faktu, jak ochotně tento podvod přijímáme, ale servíruje divákovi poměrně decentně.

„Chci věřit, že lidi k určitému poznání přijdou během představení. Nebudu tajit ani to, že jsou lidé, kteří tam ten podvod možná ani nepostřehnou a líbí se jim to pozlátko, ta holka saxofonistka s rudými vlasy. A nakonec když agresivní trojice konferenciérů, která tento podvod organizuje, řekne – nevadí, co se stalo, jedeme dál, bude další číslo – tak někteří se zaradují, že to neskončilo,“ říká Martin Huba.

„Chci věřit, že to je menší procento než ti, kterým se otevřou oči a mírně se vyděsí z toho, s jakou radostí my ten podvod spoluvytváříme,“ dodává režisér bratislavského divadla.

Na rozdíl od předchozích ročníků se všechna představení Trialogu odehrají bezprostředně po sobě, tedy od 3. do 5. února.

autor: hol
Spustit audio