Tankovat v Rakousku se Češi bojí. Nedomluví se

22. červenec 2012

Dovolené jsou v plném proudu a mnoho Čechů projíždí Rakouskem při cestě do Chorvatska nebo do Itálie. Ceny benzínu a nafty momentálně klesají v celé Evropě, a tak je tankování v Rakousku finančně srovnatelné a na některých čerpacích stanicích i levnější. Někteří Češi berou přesto pro jistotu benzín těsně před hranicemi. Někdo se řídí pouze obsahem nádrže.

„Při cestě do Rakouska u nás Češi dotankovávají. Pouze menšina tankuje až v Rakousku. Chtějí mít totiž jistotu, že se bez problémů domluví. Možná jde i o určitý rituál,“ říká Marek Hocke z čerpací stanice v Halámkách.

Annu Kohoutovou s rodinou jsem zde zastihla při cestě na dovolenou do Chorvatska. „Jsme laxní cestovatelé a nebaví nás sledovat ceny. Sázíme na pohodlí. Koupíme tu dálniční známku, natankujeme plnou nádrž a další palivo koupíme teprve ve chvíli, kdy nám začne svítit světélko na palubní desce,“ popisuje.

Pokud pokračujete z Halámek ve směru na Vídeň, dočerpat pohonné hmoty můžete ve 24 kilometrů vzdáleném Vitisu. Litr benzínu zde ve čtvrtek večer stál 1,438 eura, což je srovnatelná cena jako v Čechách. Podle Patrika Zwettlera zde někteří Češi tankují.

Rakouská stanice? Pouze v němčině

Jak dodává, pět Čechů denně mnoho není. Jeden z těch, kdo čerpání pohonných hmot neřeší, je Martin Pešek. „Nevybírám si podle území, ale podle toho, kdy je třeba natankovat,“ vysvětluje.

Dalším místem, které Češi využívají k průjezdu do Rakouska, jsou České Velenice. Cena benzínu je na jedné z čerpacích stanic 34,90. Podle Miroslavy Švecové zde Češi tankují více než v Rakousku. „Jde podle mě hlavně o jazykovou bariéru,“ soudí. „Bojí se, že se v Rakousku nedomluví.“

Jsem na jediné čerpací stanici, kterou jsem objevila na rakouské straně hranic v městečku Gmund. Je samoobslužná a pokyny k obsluze jsou pouze v němčině. Možná, že i to je důvod, proč Češi raději tankují ještě v Čechách.

ÚAMK Turistické informace v seriálu Autem po Evropě připravujeme ve spolupráci s ÚAMK.
autor: pfr
Spustit audio