Parkování bychom si měli osvojit už v autoškole

9. září 2013

Parkuj jako člověk – tak se jmenuje nový seriál Českého rozhlasu. Upozorňujeme v něm na nešvary českých řidičů a zároveň chceme poradit, jak správně parkovat a jakých chyb se při tom vyvarovat. I když se řidiči většinou učí parkovat až při každodenní praxi, užitečné rady a první zkušenosti by každý měl získat při cvičných jízdách v autoškole.

„Tady při parkování můžeme být celkem blízko, že?,“ snaží se naučit parkovat žákyni Veroniku Kyprou učitel a šéf autoškoly Oldřich Žáček. „Nalepíme se až na něj a budeme hezky rovnoběžně s chodníkem.“

„Nejtěžší bylo určitě odhadnout vzdálenosti. Také strach z toho, abych nenarazila do jednoho nebo do druhého auta,“ popisuje lekci Veronika Kyprá.

„Byla tam nervozita, způsobená samozřejmě částečně vámi. Ale jinak to bylo dobré. Tam je potřeba nedívat se na auta, ale všímat si pozice vlastního vozu,“ radí lektor Oldřich Žáček. Po více než 20 letech, kdy provozuje autoškolu a denně projíždí plzeňské ulice, je přesvědčený, že Češi parkovat neumí.

„Lidé nevědí, jak se smí parkovat, a nerespektují při parkování žádná pravidla – parkuje se v protisměru, parkuje se na chodníku, parkuje se bezohledně vůči ostatním řidičům.“

Čtěte také

Podle způsobu odstavení auta k chodníku nebo obrubníku, rozlišujeme dva základní způsoby parkování – podélné a kolmé, jak se kde parkuje, určí většinou dopravní značení. Pravidlo číslo jedna u podélného parkování zní. „Dát najevo úmysl, tedy blinkr doprava, ukázat, že chci zaparkovat. Ten kdo jede za člověkem, který chce zaparkovat, by měl zastavit, počkat a nechat ho manévr dokončit,“ popisuje Oldřich Žáček.

Už tady se řidiči často dopustí hrubé chyby. „Spousta řidičů při potřebě zaparkovat pouští výstražné zařízení, čímž dozadu posílají signál – zastavte, nepředjíždějte, něco se děje.“ Do podélné řady vozidel se většinou snáze couvá, i tady ale pozor na chyby. „Nejčastější chyba je, že po pravé straně stáčí řidič auto příliš kolmo k chodníku a dostává se do pasti, kdy má zadní kolo u obrubníku a předek ještě není zasunutý mezi auta. Takže se musí opakovat výjezd a znovu dokola,“ říká Oldřich Žáček.

Čtěte také

Nestačí jen najít volné místo v řadě, vždy musíme brát ohled na druhé řidiče. „Člověk by si měl všimnout, jaké je místo vepředu a nechat člověku trošku odstup, aby vůbec mohl vyjet.“

Pokud k chodníku nebo obrubníku parkujeme kolmo - popředu nebo couváme, i tady platí pravidla. „Je dobré hodně si nadjet, protože devadesátistupňový úhel, který musíme zdolat je náročný na zatočení,“ říká učitel z autoškoly Oldřich Žáček. Opatrní bychom měli být, zejména pokud se z kolmého parkování vracíme na vozovku. „chce to hodně se otočit, pořádně se podívat do zrcátek, tedy mít přehled o tom, zda po vozovce neprojíždí auto nebo neprochází člověk, kterého bychom mohli ohrozit.

autor: lum
Spustit audio