Plně automatizovaný parkovací dům ve Slaném zeje prázdnotou

21. září 2013

Přes 1400 fotografií špatně zaparkovaných se sešlo na webu našeho projektu Parkuj jako člověk. A pokud máte chuť nějakou další přidat, pak na to máte poslední dva dny. V neděli večer totiž první kolo naší soutěže končí, od pondělka se bude hlasovat o nejhůře odstaveném autě. Teoreticky by to nemusel vyhrát nikdo ze Slaného, tam totiž mají od ledna plně automatizovaný parkovací dům. Řidiči ho však skoro nevyužívají a tak v budově se 149 místy obvykle parkuje jen několik aut.

„Nechci ho vůbec využít, a kdybych potřebovala opravdu nutně zaparkovat, zaparkuji kdekoliv jinde, ale tam bych nejela. Když si tady zaparkuju a potřebuju do města s taškami, tak tady si je můžu dát do auta, ale tam si budu muset zajet a zase znovu vyjet.“

Lenka z nedalekých Královic právě s rodinou odjíždí z venkovního parkoviště vedle parkovacího domu. S jeho stavbou nesouhlasila, stejně jako mnoho místních. Část z nich tu neparkuje z principu, dalším vadí, že byl dům zpočátku poruchový, a tak mu zkrátka nedůvěřují. Uvědomuje si to i místostarosta města, Jaroslav Hložek zvolený za TOP 09 a SNK Volba pro Slaný.

Čtěte také

„Tím jak nešťastně nastartoval, tím jaké tam byly technické problémy, tak se v očích lidí znevěrohodnil. Asi nejzávažnější porucha byla, že parkovací dům odmítl vydat auto, v některých případech to trvalo i hodiny,“ říká Jaroslav Hložek.

Podobné technické závady už se podle místostarosty neobjevují, ale nedůvěra v lidech přetrvává. A místním vadí i jiná věc – zařízení nevydává auta tak rychle, jak dodavatelská firma původně slibovala. Ta počítala s vyskladňovací dobou do minuty. Průměrně jsou to ale minuty tři. „Je to samozřejmě pořád v době záruky,“ upozorňuje Jaroslav Hložek.

S parkováním řidičům pomůže obsluha

Za chyby v projektu se město bude snažit vyjednat co nejlepší kompenzace. Podle Jaroslava Hložka je ale hlavní, aby dům fungoval a řidiči ho začali využívat. Aby město rozptýlilo obavy těch, kteří nevědí, jak dům funguje, od rána do večera je u vjezdu do plně automatizovaného domu obsluha. Ta má lidem poradit, jak zaparkovat, případně, kdyby došlo k nějaké závadě, auto ručně vyskladnit. I já jsem se tedy vydala dům vyzkoušet. A už ke mně míří František Korbel.

„Otevřou se vrata, potom závora, pomalu tam najedete, aby vám tato světelná tabule svítila zeleně. Zabrzdíte auto, dáte rychlost, vypnete motor, odejdete a tady v tom modrém si zmáčknete lístek,“ popisuje František Korbel.

Čtěte také

Město teď přišlo ještě s dalším nápadem, jak nezájem o parkovací dům zlomit – zlevnilo parkovné. Hodinové z dvaceti korun na deset, ale také to měsíční a roční. „Vymysleli jsme jednu docela dobrou záležitost, pro studenty slánských středních škol nabízíme měsíční parkování za 200 korun. Myslíme si, že mladí mají k technice a takovýmto vynálezům trošku jiný vztah než starší generace, takže doufáme, že přes mladé dokážeme, že má parkovací dům své opodstatnění,“ dodává místostarosta Jaroslav Hložek.

Spustit audio