Telecí játra na cibulce s jablky
Recept pro dnešní den od šéfkuchaře Tomáše Stehlíka.
Suroviny:
600 g telecích jater
3 cibule
3 jablka
60 g másla
50 g cukru
50 ml bílého vína
sůl a pepř
2 až 3 lžíce omáčky demiglace
pažitka
1 lžíce olivového oleje
Postup:
1. Játra nakrájejte na plátky silné asi 1 cm, odstraňte přebytečné blány a opepřete. Na pánvi rozehřejte olivový olej s máslem a přidejte játra.
2. Jablka oloupejte, nakrájejte na měsíčky a nechte restovat v pánvičce vedle jater. Jakmile zezlátnou, vyjměte je.
3. Játra otočte a přidejte k nim cibuli nakrájenou na půlkolečka. Játra nesmíte vysušit, měla by být téměř krvavá - v této fázi je vyndejte z pánve.
4. Pak do pánve k cibuli přidejte cukr a nechte ho krátce zkaramelizovat. Cibuli zastříkněte bílým vínem a nechte ho téměř odvařit. Přidejte 2 až 3 lžíce demiglace a nechte společně krátce provařit.
5. Nakonec zjemněte trochou chlazeného másla a osolte.
6. Odpočatá játra osolte a podávejte na restovaných jablkách přelité zkaramelizovanou cibulí a zasypané nahrubo nasekanou pažitkou.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.