Květáková polévka s kuřecími játry

Recept dne od šéfkuchaře restaurace Les Moules Radka Vlasáka.

Ingredience:

  • Květák  1/3 kusu
  • Máslo   130 g
  • Mouka hladká 50 g
  • Kuřecí vývar   2 l
  • Smetana 33 %  2 dcl
  • Kuřecí játra  200 g
  • Celý kmín                  
  • Čerstvá pažitka
  • Sůl
  • Černý pepř

Postup:

Květák rozebereme na drobné růžičky a zvolna orestujeme na rozehřátém másle. Po několika minutách zaprášíme moukou a přidáme celý kmín. Jen krátce zarestujeme, zalijeme kuřecím vývarem a přidáme květákový košťál. Osolíme a opepříme. Vaříme asi 15 minut.

Vyjmeme košťál a do pomalu bublající polévky přidáme dobře osušená játra. Necháme dodělat asi 5 minut. Na závěr zjemníme smetanou a případně dochutíme. Podáváme s čerstvou sekanou pažitkou.

Polévku můžeme vařit klidně i z vody, protože košťál jí dodá silnou květákovou chuť.

autor: Denisa Jeřábková