Telecí maso na černém pivu

Recept pro dnešní den od šéfkuchaře restaurace Na Jezerce Pavla Kýzra.

Ingredience - 4 porce:

  • Telecí plec 0,6 kg
  • 4 větší cibule
  • 1 řapíkatý celer
  • 300 g dijonské hořčice
  • 3 černá piva
  • 100 g cukr krystal
  • Olej
  • Sůl 

Postup:

  • Telecí maso omyjeme, očistíme a nakrájíme na zhruba dvoucentimetrové kostky. 
  • Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. 
  • Řapíkatý celer očistíme a nakrájíme na drobné kousky a spolu s cibulí orestujeme na rozpáleném oleji do středně hnědé barvy. 
  • Poté přidáme osolené telecí maso nakrájené na kostky a v základu ho opečeme.
  • Dále přidáme dijonskou hořčici a cukr, promícháme a krátce vše společně zarestujeme. 
  • Takto připravený základ zalijeme černým pivem tak, aby bylo maso ponořené a pod pokličkou dusíme za občasného míchání doměkka. 
  • Dáváme pozor, aby se nám tekutina nevyvařila a v případě potřeby dolijeme pivo nebo vodu.
  • Když je maso měkké, vyjmeme ho ze šťávy a šťávu propasírujeme přes jemný cedník. 
  • Když je omáčka příliš řidká, dále sváříme na požadovanou hustotu. 
  • Dle chuti osolíme, opepříme či dosladíme cukrem.
  • Takto připravenou omáčkou přeléváme kostky telecího masa. 
  • Ideální přílohou je bramborová kaše či bramborový knedlík. 
autor: Denisa Jeřábková

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.