Telecí maso na černém pivu
Recept pro dnešní den od šéfkuchaře restaurace Na Jezerce Pavla Kýzra.
Ingredience - 4 porce:
- Telecí plec 0,6 kg
- 4 větší cibule
- 1 řapíkatý celer
- 300 g dijonské hořčice
- 3 černá piva
- 100 g cukr krystal
- Olej
- Sůl
Postup:
- Telecí maso omyjeme, očistíme a nakrájíme na zhruba dvoucentimetrové kostky.
- Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno.
- Řapíkatý celer očistíme a nakrájíme na drobné kousky a spolu s cibulí orestujeme na rozpáleném oleji do středně hnědé barvy.
- Poté přidáme osolené telecí maso nakrájené na kostky a v základu ho opečeme.
- Dále přidáme dijonskou hořčici a cukr, promícháme a krátce vše společně zarestujeme.
- Takto připravený základ zalijeme černým pivem tak, aby bylo maso ponořené a pod pokličkou dusíme za občasného míchání doměkka.
- Dáváme pozor, aby se nám tekutina nevyvařila a v případě potřeby dolijeme pivo nebo vodu.
- Když je maso měkké, vyjmeme ho ze šťávy a šťávu propasírujeme přes jemný cedník.
- Když je omáčka příliš řidká, dále sváříme na požadovanou hustotu.
- Dle chuti osolíme, opepříme či dosladíme cukrem.
- Takto připravenou omáčkou přeléváme kostky telecího masa.
- Ideální přílohou je bramborová kaše či bramborový knedlík.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.