Tomio Okamura: To už je zabetonování státní správy. Zůstáváme jedinou opoziční stranou

„Zákony jsou tu nastavené tak, aby se běžný člověk nemohl vyjádřit,“ tvrdí předseda hnutí Úsvit Tomio Okamura. Jak v Poslanecké sněmovně bojuje za prosazení přímé demokracie, kterou ve volbách tak prosazoval? Ptal se moderátor Jan Pokorný.

„Poslanecká sněmovna zamítla náš návrh zákona o obecném referendu,“ připomíná Tomio Okamura. „Novelu o exekutorech nám také zamítli,“ dodává s tím, že jeho hnutí nemá k prosazení zmíněných zákonů dostatečný počet hlasů. „Máme jen 14 poslanců,“ zdůrazňuje.

Hnutí Úsvit navrhuje zákon o přímé volbě a odvolatelnosti politiků. „Jsem zvědavý, jak se k tomu politické strany postaví,“ říká. Podle něj se tomuto zákonu čeští politici brání. „Jsou přisátí na svá korupční korýtka. Chceme to změnit,“ prohlašuje.

Čtěte také

Poslanci dál jednají o zákonu o státní službě, který se vrátil do druhého čtení. „Jen se podívejte, jak to upravili,“ namítá Tomio Okamura. „Jsem šokovaný, na čem se politické strany dohodly.“

Na kompromis podle svých slov přistoupit nechce. „Nemůžete ho nalézt v tom, co je proti vašemu přesvědčení. Budeme legalizovat vraždu nebo dětskou pornografii?“ ptá se a zároveň kritizuje politicky nominované úředníky. „Odmítáme, aby se za peníze daňových poplatníků dohazovali političtí kamarádíčci,“ zdůrazňuje.

Skutečně můžeme zmírnit politické tlaky na státní správu zákonem? Nejde spíš o problém politické vyspělosti? A jak Tomio Okamura vnímá dění na Ukrajině? I to jste mohli slyšet po 17. hodině.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: jap , šše
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.