Kachna na pivě

Recept pro dnešní den od šéfkuchaře restaurace V Kolkovně Martina Faltuse.

Ingredience:

1 kachna, 6 stroužků česneku, 100 ml oleje, 300 ml světlého piva, 1 střední cibule, 1 kg brambor, 200 g kysaného zelí, kachní sádlo

Postup:

Kachnu očistíme a naporcujeme, potřeme lisovaným česnekem se solí, na chvíli odložíme stranou. Oloupeme cibuli, nakrájíme na kolečka a rozprostřeme na dno pečicí mísy. Rozehřejeme olej. Kachnu položíme na cibuli a zalijeme horkým olejem. Přilijeme 200 ml piva, zakryjeme mísu alobalem a pečeme 80 minut na 175° C.

Po 80 minutách sejmeme alobal, přidáme zbytek piva a pečeme za stálého polévání vlastní šťávou, dokud kachna nezměkně. Podáváme se šťouchanými bramborami s kysaným zelím.

Brambory připravíme tak, že je oloupeme, nakrájíme a uvaříme v osolené vodě. Uvařené brambory šťoucháme s kysaným zelím a sádlem. Solíme podle chuti.

autor: Denisa Jeřábková

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.