Potravinářská komora si stěžuje, že vláda dostatečně nezpřísnila dovoz potravin do Česka

Vláda podle potravinářské komory dostatečně nechrání Česko před dovozem nekvalitního jídla. Potravináři se obávají, že v důsledku protiruských sankcí by trh mohly ovládnout cizí výrobky za dumpingové ceny. Vláda kvůli tomu přijala dvě nařízení, která zpřísňují pravidla pro dovoz potravin. Nevztahují se nakonec ale na prodej potravin poblíž hranic, a právě to komora kritizuje.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kuřecí maso (ilustrační snímek)

Kuřecí maso (ilustrační snímek) | Foto: Fotobanka PhotoRack

Potravináři rozhodnutí vlády vítají, podle svého prezidenta Miroslava Tomana mají ale i další výhrady:

„Z toho vypadlo, že dovozy nejsou povinny hlásit provozy společného stravování, kde podle našich informací končí řada drůbežího masa a ovoce a zeleniny z Polska.

Dovozci potravin budou muset ohlásit kontrolním úřadům příchod zboží dva dny předem a informovat o jeho předpokládané ceně. Po předložení návrhů ministerstva zemědělství o tom rozhodla vláda.

Podle šéfa resortu Mariana Jurečky z KDU-ČSL se má opatření zabránit přívalu zboží za dumpingové ceny ovlivněné ruským embargem. Kabinet si od nařízení slibuje také efektivnější ochranu spotřebitelů před méně kvalitní produkcí.

Nařízení se bude týkat potravin živočišného a vybraných produktů rostlinného původu. U potravin živočišného původu už nahlašovací povinnost dovozců platí od května 2011. Až dosud museli o příchozích zásilkách informovat Státní veterinární správu alespoň 24 hodin dopředu.

Dovozci rostlinných potravin dosud své dovozy hlásit nemuseli dopředu vůbec, novinkou je také cenové hlášení.

Na unijním trhu je v důsledku embarga přetlak a ceny komodit jdou dolů. Výkupní ceny jablek a zeleniny byly začátkem září meziročně až o polovinu nižší.

Podle dřívějšího odhadu ministerstva čeští vývozci zemědělských komodit a potravin kvůli ruským sankcím přijdou do konce roku na tržbách o 250 až 300 milionů korun. Propad cen v důsledku přetlaku zboží na unijním trhu jim může podle potravinářské komory způsobit až miliardové škody.

Pavla Firbacherová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme