Soči poprvé v historii přivítá Formuli 1

Stáje Formule 1 se už přesunuly z tajfunem ohroženého Japonska do dějiště nadcházející Velké ceny. Ta se premiérově pojede v ruském Soči a organizátoři 16. závodu sezony slibují fanouškům nezapomenutelný zážitek.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Okruh formule 1 ve Francorchamps

Okruh formule 1 ve Francorchamps | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Sebastian Vettel jako vůbec první ze všech vyzkoušel na konci srpna v cestovním voze jednoho ze svých sponzorů závodní trať v olympijském centru Soči.

Ta má necelých šest kilometrů. Krátce po startu projedete vlevo od krasobruslařské haly Iceberg, abyste se dostali k Adler aréně, kde Martina Sáblíková slavila zisk dvou medailí, včetně té nejcennější.

Pak kolem hokejové haly Bolšoj téměř k břehům Černého moře a opět pod mostem zpět k místnímu lunaparku a cílové rovince. Fandit se v tomto prostředí bude samozřejmě hlavně ruskému pilotovi stáje Toro Rosso Daniilu Kvjatovi.

Přehrát

00:00 / 00:00

Velké ceně Ruska se věnuje Michal Jurman

Ruský fanoušek Sergej zmiňuje, že jeho země je přece dlouhodobě známá kromě vodky i výrobou osobních vozů v povolžském Togliatti. Tradicím se tak v Rusku dává i nadcházející Velkou cenou jakýsi moderní kabát.

Tradiční lidová hudba se zkrátka během závodního víkendu podle Sergeje jednoduše změní a muzejní Lady vystřídají v olympijském srdci Soči stroje, která obyvatelé Krasnodarského kraje mohli do té doby vidět jen v televizích nebo motoristických časopisech.

A jejich nadšení z jak jinak než v Rusku pompézní akce, zdá se, nebude osamocené.

„Bude to skvělá show, podívejte se kolem, tamhle je rychlobruslařský stadion a za ním fotbalový na nadcházející mistrovství světa. Líbí se mi ta zatáčející se cílová rovinka. Musím říct, díky,“ zkazuje do Soči Sebastian Vettel.

Děkovat by měl ale spíše Berniemu Ecclestonenovi. Promotér seriálu F1 se totiž netají přátelskými vztahy s prezidentem Vladimirem Putinem a postavení Ruska v současném konfliktu na Ukrajině jej tak nechalo relativně chladným.

Stejně jako v tomto ohledu snahy slavného jezdce minulosti Ariho Vatanena, který do poslední chvíle lobbuje za zrušení ruského závodu.

Martin Charvát, Michal Jurman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme