V Náchodě už vznikla koalice, v dalších městech Královéhradeckého kraje se jedná

V Náchodě už je jasné, kdo město povede další čtyři roky. Na koalici se dohodla vítězná ČSSD s lídry Patriotů města Náchod a KDU-ČSL. Jednání po komunálních volbách se rozbíhají i v dalších velkých městech Královéhradeckého kraje. Nejtěžší budou zřejmě v Jičíně.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Náchodský zámek

Náchodský zámek | Foto: Creative Commons Attribution 2,5 Generic, Martin Nyvlt

Komunální volby v Náchodě jasně vyhrála ČSSD v čele s dosavadním starostou Janem Birkem. Lídři tří vítězných stran, tedy sociální demokraté, Patrioti města Náchod a KDU-ČSL, už včera odpoledne podepsali smlouvu o vytvoření koalice.

Starostou Náchoda bude pravděpodobně opět Jan Birke z ČSSD, místostarostou pak Tomáš Šubert za Patrioty. Koalice má 19 mandátů v 27členném zastupitelstvu.

O povolební koalici se jedná také v Hradci Králové. Dosavadní primátor a lídr vítězného Hradeckého demokratického klubu Zdeněk Fink chce jednání dotáhnout nejpozději do 4. listopadu, kdy má být ustavující jednání nových zastupitelů.

Jednání začnou v tomto týdnu a Fink už řekl, že jednat je připravený se všemi uskupeními, vylučuje pouze komunisty. „Budu chtít být primátorem, proto jsem do voleb šel. Mám spoustu práce, kterou musím dodělat. Chtěl bych svému nástupci, protože příště už na primátora kandidovat nebudu, předat město v pořádku tak, aby mohl pokračovat v mojí práci,“ doplnil Fink.

Také ve druhém největším městě kraje Trutnově odmítá lídr vítězné ODS, starosta a poslanec Ivan Adamec komunisty a chce ustanovit vedením města v nejbližším možném termínu.

„Mohu jednat s kýmkoli kromě jedné strany, ale to tady nebudu příliš mnoho rozebírat, protože ty důvody jsou úplně jasné. Na druhou stranu je to na nich, aby přišli,“ poznamenal Adamec.

Rychnov nad Kněžnou | Foto: Karelj Wikimedia Commons, lic. Public domain

Jednání mají začít také v Rychnově nad Kněžnou, kde vyhrálo hnutí Nezávislí za Rychnov. V 21členném zastupitelstvu bude mít 6 mandátů, o zbytek se podělí osm politických uskupení. Vítězní Nezávislí za Rychnov budou v průběhu tohoto týdne jednat o složení koalice.

„Počítám, že teď budeme jednat se všemi potenciálními koaličními partnery tak, abychom pokud možno našli shodu,“ dodává lídr a dosavadní starosta Jan Skořepa.

Nejtěžší bude zřejmě jednání v Jičíně, kde volby vyhrálo jen těsně hnutí ANO. První jednání v Jičíně proběhla už o víkendu, ale zatím nemají konkrétní výsledky. Hnutí ANO získalo v 21členném zastupitelstvu 3 křesla.

Stejný počet ale vybojovali Patrioti pro Jičín, Sdružení pro Jičín a Jičínský demokratický klub. Celkem se do zastupitelstva dostalo devět politických subjektů. Lídr vítězného hnutí ANO Miroslav Kodydek by přesto dohodu o spolupráci rád uzavřel už v tomto týdnu. Říká, že by chtěl kopírovat složení vládnoucí koalice a doplnit ji nezávislými.

Jiří Fremuth Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme