Porošenko chce, aby proevropské strany na Ukrajině rychle vytvořily vládu

V parlamentních volbách na Ukrajině podle odhadů uspěly proevropsky orientované strany. Pravděpodobně vítězný Blok Petra Porošenka už dal najevo, že se s nimi pokusí sestavit koaliční vládu. Nedělního hlasování se nezúčastnili voliči na území, která kontrolují separatisté, a na Krymu, který anektovalo Rusko. Část křesel tak zůstane v novém parlamentu neobsazená.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Parlamentní volby na Ukrajině. Snímek z Kyjeva

Parlamentní volby na Ukrajině. Snímek z Kyjeva | Foto: Vít Pohanka

Porošenkův blok získal podle průzkumů necelou čtvrtinu hlasů. Na druhém místě by měl být spojenec prezidenta, premiér Arsenij Jaceňuk a jeho strana Lidová fronta, na třetím pak strana Svépomoc lvovského starosty Andrije Sadového.

„Máme deset dní na to, abychom vytvořili – doufám, že nejlepší – ukrajinskou vládu,“ oznámil na základě těchto výsledků Petro Porošenko.

Ten vyzval k účasti v koalici všechny strany, které se dostaly do parlamentu, s výjimkou Opozičního bloku, který volili hlavně lidé na východě Ukrajiny.

Přehrát

00:00 / 00:00

Co může znamenat výsledek ukrajinských voleb, přiblížil zpravodaj Vít Pohanka

Upozornil, že koaliční strany nedostanou žádné přidělené kvóty na počet svých ministrů. Rozhodujícím kritériem pro účast ve vládě prý bude odbornost.

Podobně se vyjádřil i současný premiér Ukrajiny a předseda Lidové fronty, která podle odhadů skončila ve volbách druhá, Arsenij Jaceňuk.

„V nejkratším možném termínu vytvoříme koalici, aby nová vláda a parlament mohly rychle a efektivně provést potřebné reformy. Doufám, že nový kabinet bude vytvořený výlučně z profesionálů, kteří Ukrajině přinesou změnu,“ řekl Jaceňuk.

Rusko nevidí výsledky ukrajinských voleb pozitivně, USA je naopak vítají

Číst článek

On sám však další angažmá v čele vlády zřejmě jisté nemá. Už včera večer, po zveřejnění průzkumů, které naznačovaly úspěch proevropských stran, se Porošenko na otázku, zda na post premiéra vlády počítá s Jaceňukem, odpovědi vyhnul.

Během dne mají své dobrozdání o průběhu ukrajinských voleb ohlásit týmy pozorovatelů, jichž na Ukrajinu dorazilo kolem dvou tisíc. Očekávají se četné zahraniční ohlasy.

Předběžné odhady výsledků voleb na Ukrajině - Národní exit poll | Foto: Český rozhlas Hromadske International

Martin Dorazín, Český rozhlas, kov, Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme