Výstražné obrázky na cigaretových krabičkách mají odradit od kouření. Firmy protestují

Do boje s Evropskou unií teď kvůli pravidlům o vzhledu cigaretových krabiček míří mnoho tabákových společností. Případ bude řešit Soudní dvůr Evropské unie. Ten rozhodne, zda má Brusel skutečně právo diktovat členským zemím, jak mají cigarety vypadat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cigarety, kouření, tabák (ilustrační foto)

Cigarety, kouření, tabák (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Dvě třetiny z jejich plochy by mělo tvořit varování před kouřením, a to například v podobě obrázků zničených plící. Účelem nových pravidel je hlavně odradit mladé lidi, aby vůbec kouřit začínali a zároveň snížit počet lidí, kteří kvůli cigaretám umírají.

Ročně zemře v Evropské unii z tohoto důvodu předčasně okolo 700 tisíc lidí. Ve vysílání Radiožurnálu to popsala Jarmila Greplová z občanského sdružení Česká koalice proti tabáku.

„Zavedení obrázků, tak zvaných ošklivých obrázků kuřáckých a výstražných obrázků, určitě bude odrazovat. A upřímně řečeno, bude to výrazně kontroverzní. Obrázky budou mít ten efekt, že lidé budu více přemýšlet o odvykání a budou nuceni více zvažovat výhody a nevýhody kouření,“ vysvětluje.

Proti směrnici od začátku vystupují tabákové společnosti. Mezi nimi jsou třeba firmy Philip Morris, British American Tobacco nebo Imperial Tobacco. Nejprve se obrátily na vrchní soud v Londýně, ten kauzu přeposlal zpět na Soudní dvůr Evropské unie.

Podle tabákových společností omezují nové směrnice volný pohyb zboží a konkurenci v rámci Evropské unie.

Firmy navíc tvrdí, že taková rozhodnutí jako je vzhled obalů od cigaret je věc, která by se měla řešit na regionální nebo národní úrovní rozhodně ne napříč celou Evropou.

Tento boj se ale může táhnout další roky, kuřácké unijní směrnice se řeší už od roku 2012.

Pavlína Nečásková, Anna Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme