Ilona Švihlíková: Ženy v ČR jsou utlumovány. Kvóty jsou nutnost

5. listopad 2014

České ženy stále nemají stejné pracovní možnosti jako muži, ukazuje studie. Například politiku prý ovládají výhradně mužské recykláty. Kdy konečně mezi sebe někoho pustí?

Podle nové studie Světového ekonomického fóra se genderová propast postupně zmenšuje s tím, jak mají ženy snadnější přístup k politice a pracovním příležitostem. Česko si ale v žebříčku opět pohoršilo.

„Katastrofálně jsme se umístili především v porovnání se zeměmi, se kterými se naše republika ráda srovnává,“ říká Ilona Švihlíková.


Za ČR ve studii skončily např. Japonsko a Jižní Korea. „To jsou silně machistické země, kde se postavení ženy mění jen málo,“ potvrzuje Švihlíková. Naopak velký postup je prý vidět v latinské Americe.

Žebříček ukazuje, že ženy sice nemají problém s přístupem ke zdravotní péči a ke vzdělání, mají ale problém vzdělání uplatnit. „Tyto dva vývoje se silně oddělují a může to pro ženy být velmi demotivující,“ dodává ekonomka.

Žen je v politice málo

Příčiny tohoto stavu se nedají hledat v oblasti legislativy. V zákoně je zakotvena rovnoprávnost pohlaví.

Čtěte také

„Situace je ale trochu jiná. Velkou část politického života ovládají různé recykláty. Tedy muži, kteří se recyklují ze všech různých funkcí a navzájem se podporují,“ myslí si.

Situace se sama nezmění

Švihlíková vzpomíná na výsledky konference, kde se porovnávaly zkušenosti žen z různých zemí. „Shoda žen u nás v politice je jasná. Musejí pracovat dvakrát intenzivněji než muži. A pokud nedostanou podporu mužské sítě, jsou bez šance.“

Podle Švihlíkové se už nedá čekat, až se situace sama změní. To bychom prý mohli čekat až 300 let. „Považuji kvóty za nutnost. Jinak budou ženy utlumeny,“ říká razantně.

Co přinesla devizová intervence ČNB? Prodraží energeticko-klimatický balíček náklady na energetiku? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: zis , Ilona Švihlíková , jra
Spustit audio